назад

Рівненщина: зона забруднення ЧАЕС, лідерство за народжуваністю та бурштин

Рівненська область – чи не єдина у всій Україні, яка постійно показує позитивний приріст населення. Це при тому, що саме ці території зазнали радіаційного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Окрім бурштину, який прославив регіон далеко за межами країни, Рівненщина здавна славиться оксамитовими лісами, блакитними озерами, мальовничими краєвидами, цікавими та унікальними історичними пам’ятками культури та архітектури. Озеро Нобель та Хрінницьке водосховище, Тараканівський форт і Тунель кохання, Базальтові кар’єри і Заповідник Поле Берестецької битви, найдовша в Європі вузькоколійка «Антонівка-Зарічне»,- це далеко не весь перелік того, чим вразить і закохає в себе Рівненський край. В такому унікальному регіоні ще є безліч своїх особливостей, серед яких, звісно, і особливості надання безоплатної правової допомоги.

Становлення та розвиток системи БПД Рівненщини бере початок з 2013 року. Саме тоді було відкрито Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У 2015 розпочали свою роботу і місцеві центри та бюро. Сьогодні якісна безоплатна правова допомога доступна навіть жителям найвіддаленіших районів області, адже в юрисдикції Сарненського та Рівненського місцевих центрів загалом знаходиться 14 бюро правової допомоги. Відтак, громадяни щодня отримують правові консультації та роз’яснення з питань, які їх турбують. Якщо говорити мовою цифр, то з 2013 року краянам було надано майже 62 тисячі правових консультацій.

У Регіональному центрі клієнтів завжди готові вислухати, підтримати, проконсультувати чи дати пораду. Адже тут щосереди проводять прийом сімейні радниці.

«Якщо спершу люди з побоюванням ставилися до сімейних радниць, то з часом вони завоювали довіру громадян. До них йдуть люди, їм довіряють свій біль та проблеми, на них сподіваються. Наші юристи, в свою чергу, на цих прийомах допомагають людям в правовій площині», – розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Починаючи з 2013 року, правову допомогу в регіоні отримало понад 110 тисяч громадян. На надання БВПД адвокатом було видано майже 19 тисяч доручень. Також близько 4 тисяч наказів для надання БВПД видано штатним юристам місцевих центрів.

Особливої увагу заслуговує безоплатна вторинна правова допомога, яка надається силами фахівців Сарненського МЦ та бюро правової допомоги. Зокрема, цей показник становить 82% при 18%, які надаються адвокатами, що співпрацюють із центром. А Березнівське бюро правової допомоги взагалі займає перше місце у Рівненській області за кількістю рішень про надання БВПД своїми силами та 18 місце в Україні.

Окрім плідної праці, девіз центру – «Креатив у всьому!». Оскільки Сарненський центр дбає про комфорт не тільки команди, а й клієнтів, то наразі у центрі цвіте і радує око 61 кімнатна рослина. Фахівці центру креативно відзначають своїх клієнтів та влаштовують їм тематичні флешмоби з нагоди свят.

«До прикладу, нещодавно до цього центру завітала 20-тисячна клієнтка. Крім кваліфікованої правової допомоги, яку надали правники центру, «ювілейна» відвідувачка отримала ще й подарунок та позитивні емоції. Для того, щоб дітлахи не сумували, коли їх батьки отримують правову допомогу, у кожному бюро та центрі облаштовані дитячі куточки», – розповіла директор Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Міхнова.

Питання соціальних виплат, комунальних платежів, майна, сімейні проблеми – з цими та безліччю інших найрізноманітніших питань щодня звертаються клієнти до місцевих центрів та бюро. З деяких питань необхідно залучати адвоката, з інших – людині на місці допомагає працівник центру чи бюро.

Разом з тим, є ряд проблемних питань, притаманних саме цьому регіону. Через те, що північні райони Рівненської області є територіями, забрудненими внаслідок Чорнобильської катастрофи, актуальним є питання порядку призначення пільгових пенсій.

«Ще одною специфічною категорією питань, з якими звертаються клієнти до Сарненського МЦ, – питання відмови від вакцинації і реєстраційного номеру облікової картки платника податків. Такі безоплатні правові консультації, зазвичай, цікавлять представників певних релігійних громад. Також, слід відмітити випадки, коли діти звертаються за безоплатною правовою допомогою для позбавлення прав своїх батьків батьківських прав через не належний їх догляд», – розповідає Юлія Міхнова.

Одним з пріоритетних напрямків роботи фахівців системи БПД Рівненщини є правопросвітництво. Так, Рівненській місцевий центр співпрацює з національною скаутською організацією «Пласт». Минулого року працівники центру брали участь у всеукраїнській скаутській події «Джемборі-2019». Це був неймовірний та безцінний досвід – за два дні з 529 пластунами працівники центру провели 48 правопросвітницьких заходів.

«Співпрацюючи з «Пластом», ми долучаємося до великої мети – сприяти всебічному патріотичному вихованню української молоді, формувати свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот та провідників українського суспільства», – зазначає директорка Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Алла Негрей.

Налагодити співпрацю з органами місцевого самоврядування, підкріпивши її фінансово, вдалось фахівцям БПД Рівненщини. Так, на завершення 2018 року вперше за роки існування системи БПД в північних районах Рівненщини місцева рада прийняла Програму надання БПД. Депутати Вирівської сільської ради прийняли Програму надання безоплатної правової допомоги населенню на 2019 рік із загальною сумою фінансування 25 тис. грн. Жителі чотирьох населених пунктів Вирівської сільської ради мають можливість підвищувати свою правову обізнаність та грамотність, отримати своєчасні та якісні правові консультації.

«Ми – найпотужніша державна юридична структура на теренах Рівненщини. Наші фахівці можуть надати консультацію чи допомогу з найрізноманітніших правових питань. Система БПД на Рівненщині доволі розгалужена. І попри це нам ще є куди зростати та до чого прагнути, адже досконалості немає меж», – резюмував Василь Овдіюк.