назад

Рівненщину відвідав представник Уповноваженого Верхової Ради України з прав людини в північних областях

В рамках робочої поїздки на Рівненщину представник Уповноваженого Верхової Ради України з прав людини в північних областях Ігор Гурін завітав  до Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області . Під час зустрічі з фахівцями системи БПД Рівненщини, регіональними представниками Уповноваженого Верхової Ради України з прав людини та громадським активом міста і області обговорено ряд питань щодо забезпечення конституційних прав громадян, а  також напрацьовано механізм подальшої співпраці.

 

«Забезпечення конституційних прав громадян та їх захист – є основною метою роботи системи безоплатної правової допомоги. Ми ,як ніхто, знаємо про наболілі питання мешканців нашого регіону. Адже зі своїми проблемами вони йдуть саме до нас. Впевнений, що посилення співпраці між державними інституціями та громадським активом стане додатковим інструментом дотримання та захисту прав громадян»,- на цьому наголосив у своєму вітальному слові  директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Центри з надання БВПД Рівненщини та регіональні представники Уповноваженого ВР з прав людини вже тривалий час співпрацюють з питань захисту прав громадян, регулярно проводячи спільні заходи, прийоми, консультації, тощо.

Сьогодні ж на зустріч з Ігорем Гуріним  було запрошено представників громадських організацій, що працюють у різних сферах.

«Наша робота спирається на думку громадськості та експертного середовища. Вони можуть нам завжди вказати на ті проблемні питання, які існують в тій чи іншій сфері а далі ми, як представники Уповноваженого, вже відповідно реагуємо на них»,- розповів Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області Андрій Преподобний.

Місто Київ, Київська, Сумська, Чернігівська, Житомирська та Рівненська області – це ті регіони, де представник Уповноваженого Верхової Ради України з прав людини в північних областях Ігор Гурін забезпечує здійснення парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини і громадянина. Відтак, для нього важливо вивчити специфіку і проблемні питання кожного регіону саме на місцях.

«Я відносно нещодавно призначений на цю посаду. Зараз відвідую регіони, що в моїй юрисдикції. Зустрічаюсь  з представниками влади  та   громадськості. На Рівненщині, я, в першу чергу, вирішив поспілкуватись з фахівцями БПД та громадським активом  міста і області аби почути від вас ті проблемні питання у  дотриманні прав громадян, які є в області »,- зазначив  Ігор Гурін.

В результаті зустрічі було обговорено ряд питань, що стосувались дотримання прав людини на чисте довкілля, належне медичне обслуговування , забезпечення виборчих прав , захисту прав осіб, що тримаються у місцях несвободи, протидії домашньому насильству, моніторингу діяльності ОМС та депутатів.

Разом з тим, окреслено механізм подальшої взаємодії фахівців системи БПД Рівненщини з представниками Уповноваженого ВР з прав людини та громадським активом.

Також, на завершення зустрічі Ігор Гурін вручив доручення на здійснення моніторингової діяльності представнику Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Миколі Павлюку. Таке доручення є своєрідною перепусткою у місця, де примусово тримають громадян (слідчі ізолятори, кримінально-виконавчі установи, психоневрологічні диспансери та інші).

Відтак, фахівці системи БПД не лише працюють над захистом конституційних прав громадян але й перевіряють стан їх дотримання у різних установах області.