назад

Робоча зустріч у Маньківському районному відділі ДВС

10 лютого начальником «Маньківське бюро правової допомоги» Іриною Миронюк та її заступницею Анною Яроцькою проведено робочу зустріч з керівником Маньківського районного відділу ДВС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Черкаській області Василем Мельником на тему: «Арешт і вилучення майна боржника».

Присутніми обговорено норми статті ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження», якою передбачено, що арешт майна та/або коштів боржника застосовується для забезпечення виконання рішення суду та накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або опис та арешт майна (коштів) боржника.

Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису.

Звернуто увагу, що постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна.

Виконавець за потреби може обмежити право користування майном, здійснити опечатування або вилучення його у боржника та передати на зберігання іншим особам, про що він виносить постанову або зазначає відповідне обмеження в постанові про арешт. Вид, обсяг і строк обмеження встановлюються виконавцем у кожному випадку з урахуванням властивостей майна, його значення для власника чи володільця, необхідності використання та інших обставин.

У разі прийняття виконавцем рішення про обмеження права користування майном, здійснення опечатування або вилучення його у боржника та передачі на зберігання іншим особам, проведення опису є обов’язковим.

Постанова про опис та арешт майна повинна містити обов’язкову інформацію:

– у разі опису земельної ділянки – її розмір, цільове призначення, наявність комунікацій тощо;

– у разі опису будівлі, споруди, приміщення, квартири – загальну площу, кількість кімнат (приміщень), їх площу та призначення, матеріали стін, поверх або поверхи, на яких розташоване приміщення (квартира), кількість поверхів будівлі, інформацію про підсобні приміщення та споруди;

– у разі опису транспортного засобу – марку, модель, рік випуску, об’єм двигуна, вид пального, пробіг, комплектацію, потребу у ремонті, колір тощо.

Перешкоджання вчиненню виконавцем дій, пов’язаних із зверненням стягнення на майно (кошти) боржника, порушення заборони виконавця розпоряджатися або користуватися майном (коштами), на яке накладено арешт, а також інші незаконні дії щодо арештованого майна (коштів) тягнуть встановлену законом відповідальність.

Наприкінці зустрічі, ознайомлено з напрямками діяльності бюро правової допомоги, порядком отримання безоплатної первинної правової допомоги та категоріями осіб, які є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».