назад

«Напрацювання механізмів реалізації проекту «Барнахус» на Тернопільщині» – саме з такою темою знайомили учасників тренінгу, які працюватимуть у проекті в нашому регіоні. Регіональний центр представили заступник директора Світлана Бандура та фахівець центру Зоряна Смеречинська. Загальний алгоритм реалізації проекту, міжнародні стандарти правосуддя дружного до дитини, дорожня карта організації процесуальних дій за участю дитини, механізми надання комплексної підтримки дитини-свідка чи потерпілої від насильства – це та багато іншого обговорили та навчились практично реалізовувти учасники тренінгу.

Захід відбувся за підтримки Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Професійні тренери науковець Алла Блага та суддя Павло Пархоменко протягом двох днів працювали з учасниками, які на практиці засвоювали навички роботи в проекті «Барнахус».

Тренінг пізнавальний, цікавий, а головне продуктивний. Ми напрацювали алгоритми співпраці працівників центру Барнахус з іншими суб’єктами: це і слідчий, і психолог, і, звісно, адвокат – розповідає Світлана Бандура.

До слова, ідея моделі «Барнахус» полягає у міждисциплінарності – для захисту прав дитини. Разом працюють спеціалісти різних сфер, надаючи необхідну підтримку дитині, що стала свідком або постраждала від насильства.

Ідеться насамперед про психологічну, медичну, соціальну та юридичну підтримку. Щодо ролі системи безоплатної правової допомоги, то адвокати, що надають БПД сприятимуть правосуддю, дружньому до дитини, – створюватимуть максимально нетравматичне середовище, в якому дитина зможе надати повну інформацію, необхідну для розслідування.

Принципи реалізації проекту охоплюють всі ті напрямки, які необхідні для забезпечення безпечного та дружнього середовища для дітей. Це і захист особистого життя дитини; повага до честі, гідності дитини та неупереджене ставлення до неї; недопущення дискримінації дитини. Важлива також індивідуалізація підходів до дитини з урахуванням вікових особливостей. Окремої уваги заслуговує комплексність реагування на потреби дитини, багатопрофільний підхід та забезпечення конфіденційності. Дружнє середовище – це безпечний, турботливий простір, де дії за участю дітей проводяться з урахуваннях їх особливостей, в обстановці, яка не залякує та є чутливою та комфортною для дитини. Всі ці принципи реалізовуватимуться на практиці у Центрі Баранахус, який планують відкрити у Тернополі найближчим часом.