назад

Робота системи БПД Рівненщини зсередини очима майбутніх юристів

Три тижні в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги виробничу практику проходили студенти Національного університету водного господарства та природокористування. Майбутні юристи щодня сумлінно приходили на практику, з цікавістю сприймали все почуте і побачене, ну а ми, в свою чергу, намагались залучати студентів до усіх найважливіших аспектів роботи системи БПД.

З цього починається система БПД? З прийому громадян? З видачі доручення адвокату? З правопросвітництва?

В перший день практики саме ці питання читались в очах студенти-юристів. Вони чи не вперше почули про безоплатну правову допомогу, тому цікавило їх абсолютно усе.

Під час знайомства з керівництвом та колективом  Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області, директор Василь Овдіюк розповів про систему безоплатної правової допомоги, історію її створення та розвитку мережі точок доступу до БПД, про Закон України «Про безоплатну правову допомогу», поняття первинної та вторинної правової допомоги,  категорії громадян, які мають право на БВПД.

Після  теоретичної частини, ми занурили студентів у будні фахівців Регіонального центру і почались вони з роботи чергової частини. Тут молоді люди побачили як ми першими дізнаємось про затримання особи, де шукаємо адвокатів, яких направляємо до затриманого, і головне, – що працює чергова частина ЦІЛОДОБОВО!

Детально вивчили практиканти і основні положення законодавчої бази, що регламентує діяльність системи БПД а також зразки документів, які готуються Регіональним центром.

Не могли ми оминути увагою ще один важливий напрямок роботи системи – правопросвітництво.

Студенти беруть участь у круглому столі “«Захист прав неповнолітніх – пріоритетний напрямок діяльності державних і правоохоронних органів»”Студенти беруть участь у навчальному семінарі під назвою «Підстави та порядок надання земельних ділянок у власність громадян. Державна реєстрація земельних ділянок»

«При плануванні проходження практики ми намагались дотримуватись балансу між вивченням нормативної бази і безпосереднім залученням студентів до нашої роботи: проведення прийомів громадян, підготовка правових консультацій, залучення до оперативних нарад, участь у правопросвітницьких заходах, семінарах та тренінгах. Повірте, ці три тижні у наших практикантів були дуже насиченими», – розповів керівник практики , начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Олександр Кузик.

Нині ж, по завершенні практики, ми знову зібрались в конференцзалі, з якого і почалось знайомство молоді з Регіональним центром. Підписавши документи, ми ще довго спілкувались, обмінюючись враженнями.

Так, студентка- практикантка Ірина Давидюк за час навчання у НУВГП вже встигла здобути фах економіста, проте на цьому не зупинилась і тепер опановує професію юриста. До того ж дівчина має звання «лейтенанта запасу» присвоєне наказом Міністра оборони України. Тому по закінченню навчання, свій трудовий шлях планує розпочинати з роботи у військовій частині. Разом з тим, їй цікаво спробувати свої сили на адвокатській ниві.

« Не очікувала, що проходження практики в Регіональному центрі буде таким насиченим. Ми щодня сюди приходили і нас чекало щось нове. Дуже цікаво мені було спостерігати за роботою чергової частини, як вони залучають адвокатів , виписують їм доручення коли когось затримують. Я зустрічалась з адвокатами, які приходили у справах до центру. Я багато дізналась про цю професію саме за три тижні практики в Регіональному центрі », –  поділилась студентка- практикантка Ірина Давидюк.

Директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк наголосив на тому, що йому завжди приємно зустрічати своїх колишніх студентів – практикантів, називаючи їх вже колегами, цього він і побажав майбутнім юристам.

«Маю надію, що ці три тижні Ви провели з користю, збагатились знаннями, більш глибоко познайомись з роботою юриста та зробили для себе висновки, чи справді ви обрали той фах, який вам до душі. Хоча конкуренція серед фахівців права – величезна, все ж, сподіваюсь, скоро вас побачити вже як практикуючих і успішних юристів та адвокатів », – наголосив у своєму напутньому слові  директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Спільне фото –  на пам’ять, заряд позитивної енергії та емоцій – для фахівців центру, а нові знання – студентам. Саме так можна підсумувати проходження практики студентами- юристами національного університету водного господарства та природокористування на базі Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області.