назад
14.06.13

Розпочався дводенний семінар з директорами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

krugliy stilСьогодні, 14 червня 2013, у місті Бахчисараї завершився перший день дводенного семінару-наради з директорами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги «Захист, гарантований державою: аналіз практики і наступний розвиток», організованого Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Українською фундацією правової допомоги в рамках проекту Європейського Союзу «Забезпечення доступу до правосуддя шляхом надання безоплатної правової допомоги та впровадження високих стандартів захисту прав людини в Україні».

Зі вступним словом щодо місії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги як інституціональної основи захисту, гарантованого державою, виступили Андрій Вишневський, директор Координаційного центру, член Правління Української фундації правової допомоги, адвокат, та Роман Мартиновський, Голова Правління Української фундації правової допомоги, адвокат.

Віталій Баєв, заступник директора Координаційного центру, поінформував про аналіз роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги протягом першого півріччя 2013 року.

Перший блок питань, який було розглянуто протягом першого дня семінару, стосувався практики управління центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, щодо взаємодії з органами досудового розслідування та судовими органами доповіли Оксана Василяка та Світлана Клішина, директори Київського міського та Одеського обласного центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Питання організації роботи чергової частини центру та чергування адвокатів представили Олександр Позняк та Людмила Яцуба, директори Республіканського АРК та Дніпропетровського обласного центрів. Ольга Журба й Аркадій Мунтяну, директори Запорізького і Чернівецького обласних центрів, розповіли про розподіл навантаження серед адвокатів, а Вікторія Мітько й Олександр Гербеда, директори Севастопольського міського та Житомирського обласного центрів, поінформували про організацію регулярного обміну досвідом між адвокатами та формування спільних стратегій і тактик захисту.

Наступний блок питань включав аналіз практики правозастосування Закону України «Про безоплатну правову допомогу» і Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, щодо суб’єктів права, термінів надання та підстав для відмови у наданні безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях , а також підтвердження повноважень адвоката на здійснення захисту у кримінальному провадженні за рахунок держави. З доповідями виступили директори центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Василь Овдіюк, директор Рівненського обласного центру, Ростислав Руденко, директор Волинського обласного центру, Олександр Дзюбенко, директор Полтавського обласного центру, Вікторія Гайворонська, директор Харківського обласного центру, Марина Єлисєєва, директор Херсонського обласного центру, Леонід Кропліс, директор Кіровоградського обласного центру, Олександр Позняк, директор Республіканського АРК центру, та Оксана Василяка, директор Київського міського центру.

Участь у семінарі-нараді беруть представники Координаційного центру з надання правової допомоги, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги й Української фундації правової допомоги.