назад
06.06.13

Розпочався тренінг для адвокатів – тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу

Сьогодні, 6 червня 2013 року, у Конгрес Готелі Пуща завершився перший день триденного тренінгу для адвокатів – тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу «Новий Кримінальний процесуальний кодекс України: вивчення і застосування крізь призму європейських стандартів». Тренінг організовано Радою Європи і Координаційним центром з надання правової допомоги у співпраці з Українською фундацією правової допомоги у рамках Проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який впроваджується за фінансової підтримки Уряду Данії.

Метою проведення тренінгу є створення мережі адвокатів–тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. З цією метою шляхом анкетування з усіх регіонів України було відібрано 56 адвокатів у якості потенційних тренерів/модераторів для проведення регіональних заходів з підвищення професійної спроможності інших адвокатів. Зі списком адвокатів можна ознайомитися тут.

Розпочався тренінг розглядом питання, що стосується механізму захисту прав людини в межах правового поля Ради Європи, зокрема, щодо значення стандартів Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) і практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та структури і компетенції ЄСПЛ, а також щодо права на повагу до приватного і сімейного життя за статтею 8 ЄКПЛ, з яких доповів Сергій Гончаренко, завідувач кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України, доктор юридичних наук, доцент.

Тема першого дня тренінгу – застосування окремих статей ЄКПЛ, що мають безпосереднє значення до імплементації положень Кримінального процесуального кодексу. Тренер Маркіян Бем, в.о. керівника Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, доповів щодо права на життя відповідно до статті 2 ЄКПЛ та застосування статті 6 ЄКПЛ (право на справедливий суд).

Віталій Касько, національний експерт Ради Європи, адвокат, виступив з доповіддю про матеріальний аспект заборони катування, жорстокого або такого, що принижує гідність поводження чи покарання за статтею 3 ЄКПЛ, право на свободу та особисту недоторканність відповідно до статті 5 ЄКПЛ та право на повагу до приватного і сімейного життя за статтею 8 ЄКПЛ.

Від Офісу Ради Європи в Україні участь у тренінгу взяв Леонід Антохі, координатор проекту відділу сприяння впровадженню прав людини на національному рівні Директорату з прав людини Генерального Директорату з прав людини і верховенства права; від Української фундації правової допомоги – Микола Сіома, виконавчий директор; від Координаційного центру з надання правової допомоги – Андрій Вишневський, директор, Мирослав Лаврінок, заступник директора, Вадим Красник та Руслана Лахтіонова, начальник і головний спеціаліст відділу правового аналізу, нормопроектування та консультаційної роботи відповідно.