назад

Розповідаємо молоді про право на доступ до інформації

На базі Сумської обласної державної адміністрації відбувся захід для студентів, спрямований на підвищення рівня їхньої правоосвіченсті та медіаграмотності. Представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Управління  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю розповіли про те, як правильно знаходити необхідну інформацію, орієнтуватися в інформаційному просторі і при цьому знати свої права й вміти ними користуватися.

Зокрема, фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Омельченко розповіла студентам, що є багато зручних та дієвих способів отримати правову інформацію: «Робота центрів та бюро правової допомоги спрямовані на те, щоб громадяни могли вирішити свої юридичні проблеми й отримати необхідну інформацію. Зокрема, її можна отримати, безпосередньо відвідавши центри чи бюро. Якщо такої можливості немає, можна отримати консультацію юристи в телефонному режимі за номером 0 800 213 103. Також зручним способом для пошуку правової інформації є платформа WikiLegalAid. Окрім цього, наші юристи ведуть блоги, виступають на телебаченні, радіо та інших видах ЗМІ, поширюючи актуальну правову інформацію».

Також студенти дізналися про розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні, особливості надання первинної та вторинної правової допомоги.

Заступник начальника відділу з питань комунікативної політики Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації Людмила Конозенко ознайомила присутніх з основними напрямками державної інформаційної політики та розповіла про розвиток інформаційного простору Сумщини.

На питаннях щодо права громадян в отриманні  інформації від суб’єктів владних повноважень зосередили увагу працівники сектору доступу до публічної інформації Олена Ковшик та Інна Шульга. Зокрема, разом зі студентами для прикладу склали запит на публічну інформацію та відправили належному розпоряднику щодо використання бюджетних коштів. Також молодь ознайомили з офіційним веб-порталом місцевих органів виконавчої влади Сумської області та Єдиним порталом відкритих даних, де оперативно розміщується та оновлюється публічна інформація про діяльність Сумської облдержадміністрації, її структурних підрозділів та  районних державних адміністрацій.

Студенти Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка разом з викладачами Світланою Моцак та Світланою Явхутською у форматі відкритого діалогу обговорювали зазначені теми й акцентували увагу на важливості правопросвітництва серед молоді.