назад
14.08.14

Розвиток системи безоплатної правової допомоги як пріоритет урядової політики

kmu 250Перспективи та ризики розвитку системи безоплатної правової допомоги обговорили у ході зустрічі керівництва Міністерства юстиції України та представників громадськості, науковців, експертів у сфері із регіонів України та ЗМІ, яка пройшла к рамках експертних обговорень пріоритетів урядової політики та ходу реалізації рішень Уряду у ІІІ кв.2014 року.

14.08.2014 у приміщенні Будинку Уряду під головуванням заступника Міністра юстиції України Руслана Рябошапки у форматі відео-конференції відбулася експертна зустріч на тему «Перспективи та ризики розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні». Учасниками зустрічі з Дніпропетровської, Одеської, Харківської та Львівської областей стали експерти у сфері безоплатної правової допомоги з інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, працівники обласних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати та представники ЗМІ.

Учасники обговорили низку актуальних питань надання первинної та вторинної правової допомоги. Зокрема, щодо роботи громадських приймалень, що забезпечують надання безоплатної первинної правової допомоги (надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також роботи адвокатів та обласних центрів з надання вторинної правової допомоги. Щодо останнього, запитання експертів стосувалися здебільшого наступних етапів розвитку системи (зокрема, в частині надання БВПД у цивільних та адміністративних справах); змін порядку оплати послуг адвокатів, які надають цю допомогу, та посилення їхньої мотивації у випадку досягнення позитивного результату для підзахисного (зокрема, що передбачено новою редакцією постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу», що наразі знаходиться на розгляді Уряду); введення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги; проблемні питання взаємодії адвокатів, які надають БВПД, із правоохоронними органами, а також актуальні питання фінансування системи та інше.

Участь в експертному обговоренні взяв в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, який надав роз’яснення щодо нової редакції згаданої постанови КМУ «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу». Зокрема, щодо передбачення введення заохочувальних коефіцієнтів, які дозволять підвищити розмір оплати праці адвоката у випадку, коли йому вдалося досягнути позитивного результату своєї роботи; нових підстав і порядку відшкодування витрат адвокатів, пов’язаних з наданням безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, в частині використання власного транспортного засобу та ін.

Із повним ходом експертного обговорення можна ознайомитись тут.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+