назад

Законом України «Про протидію торгівлі людьми» визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на подолання цього соціального явища. Боротьба з торгівлею людьми є системою заходів, метою яких  є виявлення злочину торгівлі людьми та осіб, які від неї постраждали,  встановлення і притягнення до відповідальності торгівців людьми. Вона  належить до одного з пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини.
30 липня 2019 року з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, в.о. начальника «Жашківське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД Аллою Лавренюк, спільно з фахівцем з профорієнтації Жашківського районного центру  зайнятості Тетяною Опалат, проведено інформаційний семінар для населення.
Фахівці надали роз’яснення щодо існуючих форм торгівлі людьми: сексуальної експлуатації, трудової експлуатації, примусового жебрацтва, примусового втягнення у злочинну діяльність, торгівлю людьми з метою вилучення органів.
У відповідності з чинним законодавством, в Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема, соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна допомога. У разі необхідності, за  такою підтримкою належить звертатися до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Постраждалі також можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні.
Учасники семінару відзначили важливість інформування громадськості про небезпеку торгівлі людьми та необхідність надалі провести  роз’яснювальну роботу серед населення.
Національна безкоштовна лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (0 800 505 501 безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні, 527.org.ua).