назад

Семінар в Христинівському районному центрі зайнятості

5 березня з метою інформування осіб, які перебувають на обліку, як безробітні в Христинівському районному центрі зайнятості, працівниками Уманського місцевого центру з надання БВПД, спільно з представниками територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Христинівському районі, проведено семінар на тему: «Патронат над дитиною».

Присутніх поінформовано, що  відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від  26.01.2016 № 936 V-III, патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або законними представниками складних життєвих обставин.

При влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя її батьки не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини (стаття 256 Сімейного кодексу України).

Роз’яснено основні аспекти діяльності патронатних сімей, завдання та права патронатних вихователів та категорії дітей, які підлягають такому вихованню.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї. Один з патронатних батьків має бути безробітним тому що основним місцем роботи стає опіка над дитиною за що нараховується страховий стаж.

Патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя (п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальних виплат на влаштованих під патронат (два прожиткові мінімуми на кожну дитину відповідного віку). Також у разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває одночасно двоє і більше дітей, малюк віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50%.

Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Наприкінці семінару фахівцями центру надано правові консультації з питань працевлаштування, розповсюджено друковані інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги.