назад

Семінар в Уманському районному центрі зайнятості

26 лютого у приміщенні Уманського районного центру зайнятості головним спеціалістом Уманського місцевого центру з надання БВПД Вікторією Сіньковською проведено семінар для осіб, що перебувають на обліку в зазначеній установі та мають статус безробітного на тему: «Право на своєчасне одержання заробітної плати».

Присутніх поінформовано, що відповідно до ст. 43 Конституції України права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю захищені  законом. Заробітна плата виплачується в робочі дні двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем заробітна плата виплачується напередодні.

У випадках порушення встановлених строків роботодавець зобов’язаний компенсувати працівникам втрати частини заробітної плати відповідно до Закону України “Про компенсацію  громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати”.

Роз’яснено послідовності дій працівника у випадку невиплати заробітної плати, а саме: звернутись до роботодавця з письмовою вимогою щодо виплати заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати; у разі відмови здійснення платежів звернутися  до територіального органу Державної служби з питань праці. Крім того, працівник має право звернутись до суду з позовом про стягнення заробітної плати. Він звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Наприкінці семінару серед присутніх поширено друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги з контактами та адресою Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.