назад

Семінар в Уманському районному центрі зайнятості

16 січня у приміщенні Уманського районного центру зайнятості головним спеціалістом Уманського місцевого центру з надання БВПД Вікторією Сіньковською проведено семінар для осіб, що перебувають на обліку у зазначеній установі та мають статус безробітного на тему: «Ознаки обману у працевлаштуванні за кордоном».
Присутнім повідомлено, що відповідно до ст. 10 Закону України «Про зайнятість населення», громадяни України мають право займатись трудовою діяльністю за кордоном. Права таких громадян захищаються законодавством України та держави перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
У більшості випадків не обізнаність людей, які бажають поїхати за кордон, про умови перебування в іншій країні та працевлаштування призводить до того, що вони змушені довіряти сумнівним посередницьким структурам.
Загалом існують такі способи трудової міграції:
– самостійний пошук місця роботи;
– за допомогою туристичних агентств, через які українці легально, як туристи, потрапляють у країну і, незаконно там залишившись, займаються трудовою діяльністю;
– використання послуг суб’єктів господарської діяльності по посередництву в працевлаштуванні за кордоном.
Поряд з цим, присутнім наголошено, що під час працевлаштування за кордоном необхідно обов’язково перевірити наявність ліцензії, свідоцтва про державну реєстрацію та договору з іноземною фірмою-роботодавцем у посередника, який допомагає у пошуку роботи, дізнатись всі деталі працевлаштування (точна назва фірми чи компанії, сфера діяльності, майбутнє коло обов’язків тощо), уважно ознайомитися з документами, які підписуються.
Фахівцем системи БПД надано роз’яснення зацікавленим особам щодо  порядку стягнення аліментів з боржника, що перебуває за кордоном, нарахування пенсії, отримання статуту малозабезпеченої сім’ї, отримання субсидії, переваги офіційного працевлаштування тощо.
Наприкінці семінару серед присутніх поширено інформаційні буклети та пам’ятки з роз’ясненнями, як скористатись правом на безоплатну правову допомогу, куди у разі необхідності телефонувати і звертатись за її отриманням.
Довідково. Національна безкоштовна лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 та 527 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).