назад

Семінар з питань протидії домашньому насильству

13 листопада у м.Черкаси та у м.Смілі центрами з надання БВПД проведено заходи спрямовані на запобігання домашньому насильству. Так працівником Черкаського місцевого центру з надання БВПД Іриною Крутоус проведено семінар для жінок, які перебувають на обліку в Черкаському міському центрі зайнятості, як безробітні. Одночасно, спеціалістом Смілянського місцевого центру з надання БВПД Оленою Сокол проведено лекцію-тренінг у приміщенні Центральної бібліотеки для дітей на тему: «Як не стати жертвою насильства».
Під час заходу у м.Черкаси в Черкаському міському центрі зайнятості присутні мали змогу ознайомитися з визначенням термінів «дискримінація», «гендерна рівність», «домашнє насильство» та отримати інформацію про передбачену законодавством відповідальність за вчинення протиправних дій.
Поінформовано про основні положення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», наприклад, про спеціальні заходи з попередження насильства, які передбачають:
– терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України);
– обмежувальний припис стосовно кривдника (рішення приймається судом);
– взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);
– направлення кривдника для проходження спеціальної програми, спрямованої на запобігання вчиненню насильницьких дій (відповідальними є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).
Присутніх доведено до відома про систему безоплатної правової допомоги в Україні та її роботу в цілому, категорії осіб, які мають право на таку допомогу.
Бажаючі мали змогу отримати фахові безкоштовні юридичні консультації та роз`яснення.
Під час заходу у м.Смілі в Центральній бібліотеці для дітей присутніх ознайомлено з видами домашнього насильства та відповідальністю за вчинення протиправних дій, наведено приклади та висвітлено практичні навики спілкування з жертвами насильства.

Проведення заходів, спрямованих на попередження насильства та профілактики жорстокої, протиправної поведінки необхідні для вирішення актуальних питань сьогодення. Діагностика насильства, його виявлення та формування позитивного іміджу здорового способу життя – саме ці напрями роботи є вкрай важливими.