назад

Семінар з питань трудового законодавства

03 березня з метою підвищення правової обізнаності громадян щодо їх трудових прав, працівником Драбівського бюро правової допомоги Сергієм Михликом проведено семінар для осіб, які перебувають на обліку в Драбівській районній філії Черкаського обласного центру зайнятості.

Присутнім роз’яснено, що чинним законодавством передбачено шляхи вирішення трудових спорів: досудовий та судовий.

Загалом, законодавство України не містить визначення трудового спору. У юридичній літературі трудові спори визначені, як неврегульовані шляхом безпосередніх переговорів розбіжності між працівником (колективом працівників) і власником підприємства (уповноваженим ним органом) з приводу застосування норм трудового законодавства, а також встановлення нових або зміни існуючих умов праці.

Трудовий спір, що виникає між окремим працівником і роботодавцем, визначається, як індивідуальний. Спори, що виникають між групами працівників, трудовим колективом, з одного боку, і власником підприємства або уповноваженою особою, з іншого,  колективними.

Такі спори найчастіше виникають у зв’язку із звільненням, переведенням на іншу роботу, зміною умов праці, задоволенням грошових вимог, відшкодуванням роботодавцем моральної шкоди працівнику тощо.

Досудове вирішення трудового спору полягає у зверненні працівника до роботодавця з вимогою добровільно вчинити дії, спрямовані на поновлення його порушених прав.

Поряд з цим, можливо звернутися до комісії з трудових спорів у тримісячний строк з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатись про порушення свого права. У разі незгоди з рішенням комісії з трудових спорів працівник чи власник (або уповноважений ним орган) можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії чи його копії.

Що стосується судового розгляду трудових спорів, то звернутися до суду з позовом про порушення трудових прав може будь-яка особа, яка вважає, що її права порушено.

У разі незаконного звільнення працівника, він має право на відшкодування моральної шкоди, якщо порушення його законних прав призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя (ст. 237-1 Кодексу законів про працю України).

Поновлення на роботі за рішенням суду підлягає негайному виконанню.  Працівник вважається поновленим з дати його незаконного звільнення. Одночасно суд приймає рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання іншої роботи, але не більше, як за один рік (ст. 235 Кодексу законів про працю України).

Наприкінці заходу спеціалістом бюро забезпечено роботу дистанційного пункту доступу до БПД в рамках якого надано консультації  з питань житлового та спадкового права.

У разі виникнення правових питань громадянам рекомендовано звертатись до Драбівського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт. Драбів, вул. Шевченка, 11 або за номером контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103.