назад

Що думають діти про свої права: захід напередодні Дня незалежності

Тиждень перед Днем незалежності розпочався із заходу для дітей, що відпочивають у харківському оздоровчому таборі «Факел». Фахівці Регіонального центру, Харківського місцевого центру з надання БВПД і Головного територіального управління юстиції у Харківській області спільно провели правовий урок та ігри.

Велика актова зала табору виявилася замалою для охочих долучитися до нових знань. Тому спочатку прийшли підлітки, яких наступною чергою вже чекали футбольні баталії. Допитливо вивчали буклети й плакати з різних тематик, що розклали для них на столі. Більш за все брали наочності з теми булінгу й жваво обговорювали – було видно, що ця тема зачіпає.

Після знайомства й попередніх запитань фахівчині Головного управління юстиції Анастасія Касьян щодо того, як присутні розуміють, приміром, що таке спори, де й ким вони вирішуються, підлітки об’єдналися у дві великі групи – таких собі двох «колективних суддів». Їм запропонували після перегляду частини мультфільму «Слон проти Жирафи» самим розв’язати суперечку, що виникла між тваринами й винести рішення. Цікаво, чи збіжиться воно з тим, яке запропонує суддя-Черепаха з мультику? Насправді не лише збіглося, а діти запропонували кілька шляхів розв’язання ситуації, напрочуд креативних і логічних.


Потім естафету підхопили Лілія Йолкіна та Ірина Окара – фахівчині Харківського місцевого центру. Вони запропонували кілька практичних ситуацій, які можуть виникнути в родині, у спілкуванні з друзями, однокласниками тощо. Розповіли, що таке безоплатна правова допомога, куди, за яким телефоном слід звертатися у разі виникнення неординарних ситуацій. Прокоментували інформацію, подану в буклетах, які охоче розібрали підлітки.

Поки старші дякували та прощалися, не дуже вже й поспішаючи на свій футбол, на порозі нетерпляче тупцювала вже «друга зміна» – малеча. Стрімкі допитливі діти з великою зацікавленістю занурилися у запропоновані їм обставини, бурхливо й детально обговорювали ситуації в мультфільмі й ті, що їм пропонували представники системи безоплатної правової допомоги та юстиції.

Блискуче впоралися із запропонованими командними завданнями – скласти з окремих літер слова, які позначають права дитини. Розповіли, що вони розуміють під цими поняттями.


Насамкінець кожна команда отримала значки із символікою системи безоплатної правової допомоги, а абсолютно кожний учасник – «Паспорт дитини».

Р.S. До речі, на запитання, які права дитини вони знають, найчастіше діти відповідали: право на любов.