назад

Діти – це майбутнє для країни та повноцінний член суспільства, а тому пріоритетом кожної держави є забезпечення захисту дітей. Серед національного законодавства України, зокрема у Конституції закріплено рівність дітей у своїх правах незалежно від походження дитини чи її народження у шлюбі, або поза ним, так і захист від насильства, або експлуатації. За загальним правилом дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Який обсяг прав може реалізовувати неповнолітній детальніше у статті Кременецького місцевого центру.
Відповідно до Цивільного кодексу та Сімейного кодексу України «малолітньою» є особа, яка не досягла 14 років.

Малолітні особи наділені частковою дієздатністю та мають право:

  1. Самостійно вчиняти дрібні побутові правочини (дрібні покупки чи іншого роду дрібні витрати наприклад);
  2. Здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Малолітня особа не нестиме відповідальність за завдану нею шкоду, за неї цю відповідальність понесуть батьки, або особи, що їх заміняють (опікуни).

Неповнолітньою є фізична особа у віці від 14-ти до 18-ти років, що наділена неповною цивільною дієздатністю.

Так зокрема неповнолітні особи мають право вчиняти наступні дії:

  1. Як самостійно так і через законного представника звертатись за захистом своїх прав та інтересівдо органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та суду;
  2. З 16-ти років влаштуватись на роботу на загальних підставах;
  3. Самостійно розпоряджатись своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;
  4. З 16-ти років змінити своє прізвище та ім’я у порядку, встановленому законом;
  5. Самостійно визначати своє місце проживання з одним із батьків у випадку розлучення, а також вільно і самостійно пересуватися по території України;
  6. Самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися грошовими коштами на рахунку;
  7. Самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності.

Важливим у реалізації прав дитини є те, що вона має повне право бути вислуханою батьками, іншими членами сім’ї, посадовими особами з питань, що стосуються дитини особисто, а також з питань сім’ї, виховання чи управління майном дитини.

Варто згадати також і про Закон України “Про охорону дитинства”, прийнятий Верховною Радою України 26.04.2001 року, що ставить охорону прав дитини як стратегічнийзагальнонаціональний пріоритет та покликаний реалізувати соціально-правові гарантії з метою забезпечення всебічного розвитку та виховання дитини.

На цю тему спілкувався з учнями 8-их класів Збаразької № 1 фахівець Збаразького бюро правової допомоги Анатолій Козак та розповів про права і обов’язки неповнолітніх та способи їх захисту від порушень.