назад

Що робити, якщо під час карантину може бути перевищено строк перебування в ЄС?

До відділу «Косівське бюро правової допомоги» Коломийського місіевого центру з надання БВПД у телефонному режимі звернулася клієнтка із питанням: “Що робити, якщо під час карантину може бути перевищено строк перебування в ЄС?”

Слід зазначити, що в разі перевищення терміну дозволеного перебування в іноземній країні або ризику такого перевищення рекомендуємо негайно звертатись до консульства в країні перебування електронною поштою. Електронні адреси всіх закордонних дипломатичних установ можна знайти на сайті МЗС України.

Також громадяни України, для більш детального роз’яснення та вирішення конкретних питань, що стосуються перетину кордону в умовах карантину, можуть здійснити дзвінок на гарячу лінію МЗС України +38 (044) 238-16-57, дзвінки з-за кордону безкоштовні.

На даний момент уряд України веде конструктивні перемовини з урядами іноземних країн, щоб, зважаючи на обставини, для громадян, які опиняться у вище зазначеній ситуації, не було штрафів чи інших наслідків.

На сьогодні, представники Європейського Союзу повідомили, що співробітники прикордонної служби відповідної держави-члена ЄС можуть робити винятки та не застосовувати санкції до громадян, які перевищили термін дозволу на перебування в країнах-членах ЄС. Але головна умова – факт, що таке перевищення відбулось з причини, яка не залежала від відповідної особи, та має бути належним чином задокументовано.

Якщо ж через форс-мажорні обставини, а саме інфікування COVID-19, неможливо покинути країну перебування, в результаті чого буде перевищено термін перебування в даній країні, необхідно повідомити про це українське посольство чи консульство за місцем перебування та надати копії ваших документів та інформацію про  місце перебування. На підставі отриманих даних, посольство звернеться до офіційних органів за місцем вашого перебування, з проханням надати вам допомогу у вирішенні адміністративних питань. Зокрема, продовжити строк перебування без накладення санкцій.

На завершення варто наголосити: в умовах надзвичайної ситуації ми рекомендуємо обов’язково звертатись до посольств чи консульств електронною поштою, оскільки їхні співробітники по всьому світу працюють у посиленому режимі та всі електронні повідомлення будуть розглядатися. На номер гарячої лінії МЗС України надходить тисячі дзвінків і час очікування на відповідь може бути тривалим.