назад

Що варто знати про трудові права неповнолітніх осіб

Де та як заробити підліткам? Інформація для батьків

Згідно з законодавством вік, за яким Вашу дитину можуть прийняти на роботу, – від 16 років. Однак діти, що досягли 15 років, за згодою одного з батьків чи особи, яка має такі ж права, теж можуть працювати. Також законодавство дозволяє приймати на роботу дітей віком від 14 років, за умови дозволу батьків, та виконувати легку роботу, що не завдасть шкоди здоров’ю.

Роботодавці зобов’язані вести облік працівників, які не досягли 18-річного віку, із зазначеними датами народження.

Неповнолітні працівники не мають права виконувати:
🔻 важку роботу зі шкідливими та небезпечними умовами праці, роботу в нічний час, у вихідні дні, підземні роботи (ст. 190, 192 КЗпП);
🔻 підйом чи переміщення предметів, маса яких перевищує граничні норми ваги (наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження граничних норм підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми» від 22.03.1996 року №59).

Зокрема до роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускають підлітків старше 15 років, які не мають медичних протипоказань, що засвідчують фахівці лікарським свідоцтвом. Роботодавець мусить забезпечити періодичний медогляд для неповнолітніх працівників.

☝🏼 Тривалість робочого часу не має перевищувати 24 години на тиждень для підлітків 14–15 років та 36 годин — для підлітків 16–17 років.

🔸 Звільнення працівників молодше 18 років
Щоб звільнити підлітка, роботодавцеві потрібно мати згоду районної чи міської служби у справах дітей.

🔹 Відпустка
Щорічна відпустка для неповнолітніх — 31 календарний день. Однак це зовсім не означає, що ваша дитина може в будь-який момент вимагати від роботодавця відпустки. Закон передбачає складання графіку відпусток, згідно з яким усі працівники мають повідомити керівництво заздалегідь.

🔸 Розірвання трудового договору
Батьки та піклувальники підлітків мають право вимагати у роботодавця розірвати трудовий договір, і строковий також, якщо його продовження загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його права.