назад

Школярі розпочали новий навчальний рік дізнаючись про права дітей

Впровадження освіти у сфері прав людини необхідне для формування у дітей навичок та вмінь відстоювати і захищати свої права, тому перший тиждень нового навчального року ми відзначили разом із учнями закладів загальної середньої освіти. Так, фахівці системи БВПД у місті Києві провели тематичні уроки «Я МАЮ ПРАВО!» у гімназії № 315 з поглибленим вивченням іноземних мов, середній загальноосвітній школі № 69 та у Платформі розвитку НВК № 157. У цікавій інтерактивній формі ми розповіли учням про те, які права гарантуються кожному, як їх реалізувати та захистити у разі порушення.

Спочатку після знайомства з учнями ми дізнались, що вони знають про власні права.

Далі переглядали мультфільми про права дітей і намагались вгадати, яке право кожний з них символізує.

Згодом заповнювали Карту прав дитини та визначались, куди йти для отримання безоплатної правової допомоги та де реалізувати право на безпеку.

Потім ми розповіли історію створення Конвенції ООН про права дитини та знайшли у ній 40 дитячих прав.

Спільними зусиллями «виростили» жовто-блакитне правове дерево з листочками-правами та листочками-обов’язками.

А завершували уроки ми ознайомленням з прикладами із життя підлітків-правозахисників, які не побоялися заявити всьому світу про проблеми, з якими вони стикаються, і зайнятися їх вирішенням усіма своїми (аж ніяк не дитячими) силами.

Під час заходу діти дізналися про еволюцію становлення прав людини, конституційних гарантій захисту прав дитини, функцій та соціальної ролі держави, порядку обмеження окремих прав людини, механізмів реалізації права на безоплатну правову допомогу та особливостей участі народу у державотворенні.