назад

Сімейні відносини: правове регулювання в Україні

Які права та обов’язки мають подружжя? Що таке шлюбний вік? Які є види шлюбу? Як укласти шлюбний договір? Який порядок спадкування у цивільному шлюбі? Це лише частина питань, які піднімались під час правопросвітницької лекції для студентів Житомирського національного агроекологічного університету. Про правове регулювання сімейних відносин в Україні розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Право на шлюб мають особи,які не досягли шлюбного віку. За заявою особи,яка досягла 16 років,за рішенням суду їй. Може бути надано право на шлюб,якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Згідно із Сімейним кодексом України шлюб може бути визнаний недійсним,якщо він був зареєстрований з особою, яка не досягла шлюбного віку.

– Шлюбні договори популярні у країнах Європи потроху завойовують довіру і в українців. Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям,визначають їхні майнові права та обов’язки. Укладається до реєстрації шлюбу. Не може містити умови, які погіршують становище одного з подружжя, ніж це визначено Сімейним кодексом, – розповіла Наталія Радушинська.

Якщо подружжя вирішило розірвати шлюб, то вони можуть це зробити спільною заявою подружжя в органі РАЦС (за відсутності неповнолітніх дітей). Або за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

Варто пам’ятати, що дія закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» поширюється зокрема і на:

  • подружжя;
  • колишнє подружжя;
  • наречених;
  • осіб, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхніх батьків та дітей;
  • осіб, які мають спільну дитину (дітей);

Студенти активно долучались до обговорення, адже Наталія Радушинська наводила конкретні приклади і ставила цікаві запитання.