назад

Скасування на користь клієнта постанови слідчого про закриття кримінального провадження – результат представництва інтересів адвокатом із Одеси

Odessa Grygoruk

   Адвокат Георгій Григорук, представляючи інтереси свого клієнта у Приморському районному суді м. Одеси, домігся скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження, на відкритті якого наполягав позивач.

6 серпня 2015 року до Другого одеського місцевого центру з надання БВПД звернувся клієнт з письмовими зверненнями про надання безоплатної вторинної правової допомоги, що полягала в поновленні його прав, пов’язаних з незаконним похованням іншої особи на ділянці, де розташовані могили його батьків. У своїх зверненнях чоловік просив надати правову допомоги для звернення до слідчого судді зі скаргою на дії слідчого одного з районних відділів ОМУ ГУМВС України в Одеській області, а також звернення до суду з позовом про приведення місця поховання в попередній стан.

Так, зі слів клієнта, у 2013 році йому стало відомо про те, що шляхом використання підробленої заяви від імені його брата на огородженій ділянці кладовища, де розташовані могили батьків клієнта, було здійснено незаконне поховання іншої особи за незаконною згодою відповідної юридичної особи.

Чоловік звернувся із відповідною заявою до правоохоронних органів про вчинення злочину, передбаченого ст. 358 ч. 3 Кримінального кодексу України (Використання завідомо підробленого документа). Натомість 4 грудня 2013 року слідчим СВ Приморського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області було винесено постанову про закриття кримінального провадження.

На думку клієнта, вказане рішення слідчого про закриття кримінального провадження було прийнято неправомірно через не проведення жодної експертизи, не проведення допитів жодної особи, у тому числі і клієнта, та не проведення інших процесуальних дій.

Рішення слідчого клієнтом не оскаржувалось у зв’язку з відсутністю правової обізнаності.

6 серпня 2015 року, в день надходження письмових звернень від клієнта, місцевим центром було прийнято рішення призначити йому адвоката Георгія Григорука. Адвокат отримав два відповідних доручення на представництво інтересів клієнта, зокрема, з питання оскарження дій слідчого у кримінальному провадженні — доручення № 16, та з питань подання позовної заяви в рамках цивільного провадження — доручення № 17.

У межах отриманого доручення № 16 адвокат Григорук підготував клієнтові скаргу на постанову слідчого про закриття кримінального провадження з обґрунтуванням необхідності поновлення пропущених строків на оскарження.

23 вересня 2015 року Приморським районним судом м. Одеси було розглянуто вказану скаргу, внаслідок чого винесено відповідну ухвалу. Суд прийшов до висновку, що рішення про закриття провадження було незаконним і необґрунтованим у зв’язку з порушенням слідчим положень Кримінального процесуального кодексу України під час проведення досудового розслідування.

За результатами надання адвокатом безоплатної вторинної правової допомоги 22 вересня 2015 року Приморським районним судом м. Одеси прийнято рішення поновити клієнту строк на оскарження, скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Таким чином, за результатами роботи адвоката правоохоронними органами має бути продовжено проведення досудового розслідування за заявою клієнта про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 358 ч. 3 Кримінального кодексу України.

У рамках виданого центром доручення № 17 адвокат Георгій Григорук продовжує співпрацю із клієнтом: було підготовлено та подано до Приморського районного суду м. Одеси позовну заяву до відповідної комунальної установи. За підготовленим адвокатом позовом судом відкрито провадження. Розгляд вказаної цивільної справи триває.