назад

Соціальні послуги в ОТГ: що є і що потребує змін?

В Україні відбувається реформа децентралізації, одним із завдань якої є збільшення ролі й значення місцевого самоврядування у розвитку соціальної сфери. Задоволення потреб у соціальних послугах людей, які опинились у складних життєвих обставинах є одним із основних завдань системи надання соціальних послуг. У Запорізькій області близько 60 % мешканців є користувачами саме їх.
17 січня 2019 року було ухвалено Закон України «Про соціальні послуги», який вступає в силу з 1січня 2020 року та визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг.
З метою виявлення проблемних питань у сфері надання соціальних послуг та соціальної згуртованості, визначення проблем у взаємодії адміністрацій, департаментів з представниками об’єднаних територіальних громад на місцях 28 листопада 2019 року благодійною організацією «Stabilization Support Services», у партнерстві з ГО «Основи Свободи» та за підтримки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці у рамках проекту «Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту» було проведено фасилітовану діалогову сесію щодо соціальної згуртованості та питань, пов’язаних з конфліктом.

Під час спільного обговорення було систематизовано проблемні питання, виявлено кроки щодо їх вирішення як на місцевому, так і на державному рівнях. У подальшому, висновки будуть передані до ключових Міністерств (Мінсоцполітики, Міністерство розвитку громад тощо) як рекомендації з регіонів для покрашення системи надання соціальних послуг, соціальної згуртованості та взаємодії між інститутами самоврядування.
 

У заході взяли участь представники Пологівської та Осипенківської ОТГ, заступник директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА, заступник директора Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники Регіонального та Запорізького місцевого центрів з надання БВПД, Більмацького та Пологівського бюро правової допомоги Бердянського місцевого центру.
За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).