назад

Соціально незахищені категорії громадян відтепер зможуть отримувати правову допомогу безоплатно (витяг статті з газети)

150706 01

У Шостці відкрився центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розпочав своє функціонування з 1 липня за адресою: вул. Горького, 4 (перший поверх старої будівлі податкової інспекції).

Місцевий центр надає безоплатну правову допомогу малозабезпеченим громадянам, учасникам бойових дій, в тому числі учасникам АТО, дітям – сиротам, дітям позбавлених батьківського піклування, біженцям та іншим незахищеним категоріям населення. Забезпечується допомога у вигляді правових консультацій та роз’яснень, а також надання адвокатів для представництва інтересів громадян у суді. Для осіб, які потребують адвоката, але не мають достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, такі послуги оплачуватиме держава.

          У нас чергують кваліфіковані адвокати (із колегії адвокатів). У випадку, якщо клієнту необхідна їхня допомога, ми звертатимемось до чергового адвоката, який і надалі буде продовжувати свою роботу з цим клієнтом. Але попередньо, встановивши, що особа, яка звернулась до місцевого центру за допомогою відноситься до соціально незахищеної категорії громадян, – пояснює директор Шосткинського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги Микола Гудіма.

Навіть, якщо звернена особа не підлягає до соціально незахищеної категорії населення або її проблема не відноситься до компетенції вирішення місцевим центром, спеціалісти вислухають, проконсультують та порадять куди краще звернутися з таким питанням.

Звернутися за безоплатною правовою допомогою зможуть не тільки шосткинці. Шосткинський місцевий центр також обслуговує жителів району, сусідні міста: Путивль, Глухів, Кролевець, Ямпіль, Середина – Буда, а також їхні райони. Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», 100 таких місцевих центрів, підпорядкованих Міністерству юстиції України, відкрили двері для громадян у всіх регіонах країни. На Сумщині, окрім Шостки, місцеві центри є ще в обласному центрі, Конотопі та Охтирці.

Зауважимо, що до компетенції місцевих центрів підлягає надання безоплатної правової допомоги у цивільних справах. За вирішенням спорів, які стосуються кримінальних справ необхідно звертатись до міста Суми. З 2013 року, в рамках вищевказаного Закону, в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області громадянам у кримінальному процесі – затриманим, засудженим, підозрюваним та обвинуваченим.

Графік роботи Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

понеділок – четвер: 8.00 – 17.00

п’ятниця: 8.00 – 15.45

субота – неділя: вихідні дні