назад

Якщо ваш сусід спалює листя чи траву – він порушує закон, яким передбачена адміністративна, а деколи й кримінальна відповідальність. Це значить що, спалюючи листя, особа стає шкідником і порушником одночасно. Внаслідок спалювання листя виділяється чадний газ, який є дуже агресивною речовиною і смертельно небезпечним.

Чинним законодавством заборонено спалювання листя, сухої трави на території міста та на присадибних ділянках та передбачено штрафи у разі порушення такої заборони. Адже такому правопорушенню є чудові альтернативи, серед яких є закопування, здача листя та інше. За законом, випалювання листя карається штрафом від 170 до 340 грн для приватних осіб. Для посадовців — від 850 до 1700 грн. Окрім того на місцеву владу покладено повноваження у прийнятті додаткових рішень про неприпустимість розведення багать.

Куди ж звертатися у разі виявлення такого правопорушення та як притягти порушника до відповідальності? Перш за все, якщо є небезпека займання, потрібно зателефонувати пожежним за номером 101. Обов’язково потрібно повідомити поліцію. Після чого на виклик виїде патруль та складе протокол про адміністративне правопорушення. До приїзду поліції варто зробити фото фіксацію та подбати про свідків. Прослідкуйте, щоб поліцейські склали протокол, бажано щоб у ньому були підписи свідків та сфотографуйте його. Далі потрібно проконтролювати, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка в 15-денний термін повинна розглянути справу та накласти штрафні санкції на порушника. Окрім того, протокол про адмінпорушення також може скласти інспектор з благоустрою території вашого району.