назад

Стоп булінг: на Житомирщині учнів вчили протидіяти цькуванню у школах

До кого звертатись по допомогу, якщо вас цькують у навчальному закладі? В яких формах проявляється булінг? Як відрізнити булінг від конфлікту? На ці та інші питання протягом тижня надавали відповіді фахівці системи БПД Житомирщини. Про найцікавіші заходи, які відбулись протягом тижня у нашому огляді.

Які ознаки дружнього та недружнього спілкування? Як протидіяти проявам агресії у своєму колективі? Як захистити друга від кривдника? Хто може прийти на допомогу у критичній ситуації? Відповіді на ці питання шукала фахівчиня Андрушівського бюро правової допомоги Ганна Осецька спільно з учнями Андрушівського професійного ліцею. Урок на тему «Ми проти булінгу» Ганна Осецька провела спільно з партнерами фахівцем Андрушівського відділу ДВС та фахівцями Андрушівського РЦСССДМ.

За даними різних досліджень, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнавав булінгу в школі. Про правила допомоги тим, хто потерпає від цькування у школах учням 7-10 класів Горщиківського ліцею розповіла в.о. директора Коростенського місцевого центру Тетяною Грищенко. Заняття на тему «Стоп булінг» вона провела спільно з партнерами начальником Коростенського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Галиною Жиліною та головним спеціалістом цього ж відділу Іриною Клименко.

Булити не лише не круто, за це передбачена ще й відповідальність. Про те, яке покарання чекає на кривдника студентам Коростенського ПТУ№16 розповіли фахівчиня Коростенського місцевого центру Оксана Сергієнко спільно із заступником начальника Коростенського МРВ ДВС ГТУЮ у Житомирській області Ольгою Волківською.

Правопросвітницькі лекції допомагають формувати у дітей нульову толерантність до випадків булінгу. Урок у селищній бібліотеці на тему «Стоп булінг!» провели головний спеціаліст Народицького бюро правової допомоги Юлія Пінчук спільно з начальником Народицького РВ ДРАЦС Тетяною Дідух та начальником Народицького РВ ДВС Наталією Холявицькою.

У доступній формі учні дізналися, що булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском. Також фахівці ознайомили дітей із видами булінгу та порадили, як поводитися у таких випадках.
Окрім того, фахівці розповсюдили серед учнів та працівників бібліотеки буклети «Зупинимо булінг разом!».
З проведеного уроку кожен зробив для себе висновок, що #булити_ не_круто! Набагато краще замість булінгу зробити щось добре один для одного. А ще пам’ятати, що батьки, вчителі, знайомі чи друзі обов’язково підтримають тебе.
Як створити у класі атмосферу взаємоповаги, а школу перетворити на безпечне середовище для дитини? Про це з учнями 7-8 класів Овруцького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів № 4 говорила фахівчиня Овруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук.