назад

Стратегічна сесія керівного складу регіональних та місцевих центрів Луганської, Сумської, Харківської областей

На базі правового клубу PRAVOKATOR (м. Харків) керівники місцевих центрів з надання БВПД Сумщини разом з очільницею Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Оленою Демченко впродовж 24-25 жовтня беруть участь у стратегічній сесії, під час якої презентуються результати діяльності, а також обговорюється бачення розвитку системи безоплатної правової допомоги на 2020 рік на чолі з директором Координаційного центру з надання правової допомоги Олексієм Бонюком.

Директорка Регіонального центру Олена Демченко презентувала SWOT-аналіз, досягнення регіону у 2019 році у питаннях доступності та якості надання БПД, правопросвітництва та комунікації, підвищення діяльності центрів. І ці досягнення дійсно вагомі, адже є результатом якісної роботи юристів та адвокатів, які забезпечили як підвищення рівня правосвідомості громадян, так і захист їхніх порушених прав.

Зокрема, Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області у 2019 році видано 1 822 доручення адвокатам для захисту прав громадян у суді.  Що стосується основних результативних показників, то на рахунку адвокатів 8 виправдовувальних вироків, 17 випадків зменшення обсягу обвинувачення у кримінальних провадженнях, у 210 випадках призначено мінімальне покарання за вчинене кримінальне правопорушення і т. д.

Динамічно зростає і кількість клієнтів, які звертаються до центрів з надання БВПД на Сумщині. Так, у 2019 році – це понад 24 тисячі звернень. Ефективно продовжують працювати дистанційні пункти доступу до правової допомоги (їх 172), здійснюються мобільні виїзди, а також надається адресна правова допомога.

Окрім цього, фахівцями проведено понад 1,5 тисячі правопросвітницьких заходів, налагоджена постійна комунікація з представниками ЗМІ та партнерами.

Другий день сесії передбачає дискусії щодо бачення розвитку системи БПД 2020 у регіоні, а також презентації партнерів щодо напрямків співпраці із системою БПД. Від Сумщини на стратегічну сесію завітали одні з постійних партерів системи безоплатної правової допомоги в області: Наталія Єсіна – координаторка правопросвітнього напряму приймальні УГСПЛ на Сумщині, Анна Борисова – виконавча директорка громадської організації «Калинове гроно», Наталія Гресь – завідувачка Лабораторії практичного права Юридичної клініки «Довіра» Сумського національного аграрного університету.