назад

Студентам Київського університету права НАН України – про систему БПД та проекти, які вона реалізовує

Київські центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно співпрацюють з провідними закладами вищої освіти, які здійснюють підготовку майбутніх правників. Розпочинаючи роботу з новими партнерами, спеціалісти Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві розказали студентам другого курсу Київського університету права НАН України про систему БПД та проекти, які вона реалізовує.

 

Перш за все, відвідавши Регіональний центр, молодь побачила, як працює один з ключових підрозділів центру – чергова частина. Так, вони дізналася про процедуру інформування центрів про затримання та про подальші дії чергового, зокрема, пошук адвоката для затриманого.

Система безоплатної правової допомоги покликана гарантувати кожній затриманій особі неупереджений, об’єктивний та справедливий процес досудового слідства та судового процесу. Фахівці чергової частини цілодобово забезпечують ранній доступ до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту. Щоденно чергова частина  видає  до 50-ти доручень адвокатам. Слід зауважити, що у переважній більшості випадків адвокати, що співпрацюють з центром прибувають до затриманого у встановлений законодавством строк, а саме – не пізніше ніж через годину після видання доручення на надання БВПД та не пізніше двох годин із моменту інформування про затримання, – директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін.

Розповідаючи про співпрацю з адвокатами, які мають контракт з центром, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Микола Личик  акцентував увагу на стандартах якості, якими мають керуватися адвокати при наданні безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам права на таку допомогу у цивільному та адміністративному процесах, а також представництві інтересів потерпілих і свідків, які мають право на БВПД, у кримінальному процесі.

 

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Тетяна Городенська розповіла про завдання, які виконують студенти під час проходження практики у центрі та про проекти, які реалізовує система безоплатної правової допомоги. Один з них – «Волонтер БПД».

 

Завдяки проекту «Волонтер БПД» громадяни мають ще більше можливостей для того, щоб дізнатися про систему та отримувати якісну та своєчасну правову допомогу. Це гарна можливість для студентів отримати досвід у системі безоплатної правової допомоги. Отож, потенційним волонтерам, перш за все, потрібно заповнити анкету та пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності». Лише отримавши сертифікат про успішне проходження курсу, кандидат у волонтери проходить співбесіду у Регіональному центрі. Наступний етап – заключення Договору про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги, який розробляється для кожного волонтера окремо, – Тетяна Городенська.

Ознайомившись з роботою центру, студенти отримали запрошення долучитися до важливого проекту «Волонтер БПД» та отримувати практичні навички своєї майбутньої професії, використовуючи чималий досвід системи безоплатної правової допомоги.