назад

Студентська творчість- як інструмент протидії булінгу.

Хто сказав, що лекції на тему протидії булінгу – це обов’язково довгі бесіди, показ відео, розміщення банерів та роздача інформаційних буклетів? Студенти Навчально-наукового інституту права та соціальних технологій Чернігівського технологічного університету взяли ініціативу в свої руки та самостійно поставили виставу, яка складається з ситуаційних сценок на тему боротьби з булінгом. Допомагають їм в цій справі, в якості експертів , працівники Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області. Беззаперечним плюсом такого формату заходів є їх реалістичність та наочне висвітлення проблеми, зацікавлення авдиторії живим дійством та погляд з боку на факти насильства та булінгу.

Проблема булінгу надзвичайно актуальна в наш час. Жертвою може стати будь яка дитина, особливо якщо ти новачок в компанії. Більшість учнів, котрі проводять час в добре знайомій компанії де є успішними, популярними і всім знайомими, рідко коли задумують про те, що дана проблема може зачепити їх особисто в подальшому житті, зокрема під час навчання в університеті. Навчити як реагувати та протидіяти булінгу – головна мета проведення даних заходів.

До проведення заходів долучились: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру Наталія Воронецька та головний спеціаліст відділу комунікації та правопроствітництва Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Чернігівській області Дмитро Савуляк.

17-18 вересня працівники Чернігівського місцевого центру та Регіонального центру взяли участь в таких виставах, які проводились для учнів Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29 та №35. По завершенню сцен фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги разом з дітьми та психологами брали участь в їх обговоренні, виокремлювали з побаченого факти булінгу та коли межа була перетнута і вчинявся злочин. Надавали правову оцінку зображеному в сценці та розповідали про можливі наслідки для осіб, котрі вчиняли насильницькі дії по відношенню до іншої особи. Навели приклади з історій реальних людей, котрі були притягнуті до відповідальності за цькування та знущання з однолітків. Було наведено статистику кількості жертв булінгу. Також, вивчали методи протидії булінгу та куди потрібно звертатись за допомогою. Прививали дітям нетерпимість до булінгу та толерантне ставлення до інших дітей, навчали співчуттю до жертв булінгу.

Варто зауважити, що незважаючи на те, що тиждень протидії булінгу закінчується, дана акція буде продовжуватись і на меті організаторів проведення ще 40 подібних заходів до кінця року.