назад

Студенти юридичних клінік здобули корисні навички для майбутньої професії

Засвоєння теоретичних знань в галузі права недостатньо для надання якісної правової допомоги. Отримуючи послугу, будь-яка людина очікує, що до неї ставитимуться з повагою. Гідне ставлення впливає на те, як буде оцінена якість послуги. Важливо враховувати особливості кожної соціально вразливої групи населення, наприклад внутрішньо переміщених осіб, які постійно стикаються з дискримінацією та обмеженнями у реалізації своїх прав.

 

Студенти юридичних клінік Донецької та Запорізької областей відвідали тренінг за тематикою «Захист прав внутрішньо переміщених осіб», що відбувся 20 листопада у корпусі економіко-правового факультету Маріупольського державного університету. Актуальність заходу зумовлена високим рівнем потреби ВПО у юридичній допомозі, адже саме ця група населення є найбільш вразливою і не має можливості на оплату послуг юриста.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях, Павло Наливайко окреслив проблеми, з якими найчастіше звертаються клієнти за правовою допомогою і наголосив на важливості розвитку навичок спілкування для майбутніх фахівців-правників. Детальніше про ефективну комунікацію розповіла  заступниця директора центру, Оксана Савицька.

Дмитро Потоцький,  ознайомив присутніх з напрямками діяльності Норвезької ради у справах біженців, а завдяки провідному юристу Норвезької ради у справах біженців Любов Лисенко студенти дізналися, як здійснюється процес оформлення та поновлення документів, реєстрації актів цивільного стану та захисту прав ВПО на соціальне та пенсійне забезпечення.

Спільно з директором Маріупольського місцевого центру з надання БВПД, Наталею Сікорою, учасники тренінгу у групах розібрали практичні ситуації щодо вирішення проблемних питань ВПО, що були підготовлені на підставі реальних звернень клієнтів центру. У пошуку можливих шляхів вирішення ситуацій стала корисною правова енциклопедія – WikiLegalAid, що нараховує більш ніж 1700 відповідей на найчастіші запитання.

Після спільних жвавих обговорень, учасники сформували алгоритм дій та можливі шляхи вирішення кожної ситуації.       

Під час заходу студенти активно ставили запитання, на які отримували детальні відповіді практикуючих юристів, що допоможуть в майбутньому більш ефективно надавати правову допомогу внутрішньо переміщеним особам.