назад

Студенти-юристи зацікавлені у співпраці із системою безоплатної правової допомоги

«Відкритий діалог» директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолія Бородавки та студентів Харківського національного університету внутрішніх справ, майбутніх юристів.

Директор Регіонального центру розповів студентам-третьокурсникам, що таке система безоплатної правової допомоги, які її структурні елементи та порядок їх взаємодії, у чому полягає відмінність первинної та вторинної правової допомоги тощо.

Анатолій Бородавка розповів також про досвід створення точок доступу до БПД на базі юридичних клінік, зокрема, про пілотний проєкт, що стартував на базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там відкрито пункт доступу до безоплатної правової допомоги, і поєднання можливостей системи БПД та юрклініки дає змогу студентам отримати важливу для їх професії практику. Можливо, незабаром така можливість з’явиться і в Харкові. Поки що студенти-юристи вишів, якими з Регіональним центром укладено меморандуми про співробітництво (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський національний університет внутрішніх справ) проходять практику на базі Регіонального центру.


Під час зустрічі студентам презентовано такі важливі проєкти системи БПД, як відновне правосуддя, медіація та українська правова Вікіпедія – довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalaid. Директор Регіонального центру висловив сподівання, що серед майбутніх випускників ХНУВС є ті, хто обов’язково долучиться до роботи в системі безоплатної правової допомоги.

Студенти брали жваву участь у розмові, ставили багато запитань. Їх цікавило, як саме співпрацюють із системою адвокати, як можна перевірити якість роботи, що потрібно для того, щоб працювати в системі безоплатної правової допомоги, та багато іншого.

Директор запросив усіх присутніх на Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, який відбудеться 10 грудня в Регіональному центрі.