назад
20.02.12

Створення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цьому році буде профінансовано належним чином

13 лютого цього року на виконання Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Кабінетом Міністрів України схвалено постанову № 79, якою внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 р. № 50, а також фактично розпочато створення нормативно-правової бази, необхідної для фінансування розбудови мережі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зокрема, в постанові йдеться про те, що відповідні бюджетні кошти (на сьогодні це 7,6 млн. гривень) спрямовуються на придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування, зокрема комп’ютерної та організаційної техніки, будівництва (придбання) та капітального ремонту будівель і приміщень, а також оплату праці адвокатів.

Що стосується останнього, то важливим питанням, яке знаходиться на порядку денному Міністерства юстиції, є розроблення нової постанови Кабінету Міністрів України про порядок оплати праці адвокатів, які надаватимуть безоплатну правову допомогу з 1 січня 2013 року відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Наразі проект постанови, без якої розбудова ефективної системи безоплатної правової допомоги стане неможливою, перебуває на завершальній стадії розроблення, а його внесення на розгляд Кабінету Міністрів України планується здійснити до 9 березня. Такі строки встановлені Планом реалізації у 2012 році постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1362 «Про затвердження Порядку і умов проведення конкурсу та вимог до професійного рівня адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги», затвердженим Міністром юстиції 14 лютого поточного року.

Очікується, що нова постанова вступить в силу з 1 січня 2013 року, коли розпочнеться надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт, підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства, особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особам, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов’язковою.