назад

Стимулювання офіційного працевлаштування та ризики в роботі «нелегально» обговорили в Тернопільському центрі зайнятості

Які ризики бере на себе людина, працюючи нелегально? Соціальні гарантії, пенсійне забезпечення, відпустки, страхування – всього цього та багатьох інших благ позбавлені люди, що офіційно не оформлюють трудових правовідносин. А відновити порушені права значно складніше, ніж застосувати превентивні заходи. Про це та інше говорили у Тернопільському центрі зайнятості.

Вас можуть в будь-який момент звільнити без пояснення причин, не надати відпустки, встановити будь-яку тривалість робочого часу, можете забути про час на відпочинок, а у випадку хвороби чи травми на роботі не розраховуйте на жодну компенсацію, адже на неофіційно працевлаштовану людину не поширюється трудове законодавство.

У Тернопільському обласному центрі зайнятості зустрілися соціальні партнери на ринку праці, аби обговорити тему «Стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць. Легальна зайнятість – впевненість у завтрашньому дні».

Тільки за 2019 рік до центрів та бюро правової допомоги Тернопільщини звернулось понад 1000 людей з питань трудового права. Багато з них стосується працевлаштування, в тому числі і поновлення трудових прав через не правильне чи й взагалі не оформлення трудових правовідносин

– говорить директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

Директор центру також нагадала про реалізацію права на працю осіб з інвалідністю. До слова, для роботодавців встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% чисельності штатних працівників, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Виплата зарплати «в конвертах» позбавляє громадян належного соціального захисту на випадок непрацездатності чи втрати роботи та прирікає на мізерну пенсію у майбутньому, є певні ризики і для роботодавців

– наголосила заступник директора центру зайнятості Олександра Островська.

Саме тому необхідно при можливості перед прийняттям важливого рішення порадитись з юристом. А така можливість для у кожного у нашій державі – система безоплатної правової допомоги! Адже всі можуть отримати безкоштовну консультацію у найближчому центрі чи бюро правової допомоги, або звернувшись до нас за телефоном 0800213103, який приймає дзвінки цілодобово! Захищай свої права разом з системою безоплатної правової допомоги!