назад

Сучасні виклики комп´ютерного світу: Херсонщина відзначила День безпечного Інтернету

День безпечного Інтернету, який відзначається 11 лютого з метою поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій, на Херсонщині позначився низкою цікавих правопросвітницьких заходів для дітей, підлітків  та дорослих.

Діалог-спостереження «Інтернет-залежність – нова хвороба XXI століття» провела для учнів 6-х класів загальноосвітньої школи № 1 смт Велика Олександрівка  начальниця Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко разом з бібліотекаркою Наталією Шевчук.

Підлітки ознайомилися з правилами безпечного користування Всесвітньою мережею, разом обговорювали віртуальні загрози та шляхи їх уникання, випадки порушення прав людини та механізми їх захисту.

Фахівчиня бюро зосередила увагу присутніх на визначеній законодавством відповідальності при скоєні порушень та злочинів через інтернет-мережу.

Діти зрозуміли, що можуть створити кращий Інтернет, поводячись позитивно та ввічливо онлайн, маючи знання, навички та підтримку, яка їм необхідна для уникнення ризиків під час користування Інтернетом.

Правовий урок «Безпечний Інтернет» пройшов у смт Каланчак для учнів 1-4 опорної школи №1.

За словами організатора заходу –  заступниці начальника Каланчацького бюро правової допомоги Світлани Коханевич, тотальне розповсюдження Інтернету в повсякденному житті, доступність ґаджетів робить питання безпеки в мережі більш ніж актуальним, особливо для молодших користувачів.

Під час заходу Світлана Коханевич не тільки розповіла, які загрози можуть підстерігати дітей в Інтернеті та як розпізнати небезпеку і вчасно знешкодити, а ще й доповнила урок показом тематичних мультфільмів та грою.

Тож діти поринули в цікаву подорож, переглядаючи мультфільми: «Корисні підказки», «Безпечний Інтернет», «Найжахливіший тиждень Петрика», після чого пограти в міні-гру «Правила безпечного Інтернету».

Семінар під гаслом «Разом для найкращого Інтернету» пройшов на базі загальноосвітньої школи у смт Велика Лепетиха. З учнями 8-го класу зустрілась фахівчиня Великолепетиського бюро правової допомоги Юлія Барсук.

Під час заходу підлітки разом з представницею системи БПД досліджували позитивні та негативні наслідки користування мережею, після чого діти сформулювали та засвоїли правила безпечної роботи в Інтернеті.

Підводячи підсумки роботи, Юлія Барсук наголосила, що наше спільне завдання – не відмовлятися від соціальних мереж, а навчитися отримувати від них максимум користі, адже вони мають стати одним із механізмів нашого розвитку, а не стіною, яка заважає бачити всі барви життя.

Можна із впевненістю сказати, що такі уроки дітям запам´ятаються надовго, бо мають не тільки пізнавальне, але й повчальне та виховне значення.

Як відомо, аудиторія користувачів Всесвітньої мережі дедалі розширюється і її переважну частину становить не тільки молодь, але й люди старшого віку, які часом не усвідомлюють усіх загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі. Наприклад, ошуканство, шахрайство та інші принади.

Щодня з цими проблемами стикаються користувачі різноманітних сайтів, навіть не підозрюючи, що їх обдурюють. Про основні правила покупки через Інтернет та як убезпечити себе від шахраїв йшла мова під час інформаційно-роз´яснювального заходу у смт. Верхній Рогачик.

Для осіб, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості,  корисною була інформація, якою поділилися  фахівчиня Верхньорогачицького бюро Олена Філімоненко та представниця Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Романько.

Тематика заходу викликала жваву дискусію серед присутніх, кожен поділився власним досвідом купівлі в Інтернеті, перевагами та розчаруванням.

Олена Філімоненко, у свою чергу, пояснила основні правила здійснення інтернет-покупок, а саме: що має бути обов’язково зазначено на сайті Інтернет-магазину; як укладається електронний правочин; як і в які строки можна замінити товар; що робити, якщо продавець відмовляється прийняти або обміняти товар; куди скаржитися на інтернет-шахраїв.