назад

Сумським учителям розповіли про шляхи протидії домашньому насильству

На базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася зустріч освітян з представницею Регіонального центру Наталією Поставською. Директори закладів загальної середньої освіти, спеціальних шкіл-інтернатів, вчителі-дефектологи, вчителі-предметники, музичні керівники закладів дошкільної освіти, методисти закладів позашкільної освіти, культорганізатори дізналися як про роботу центрів та бюро правової допомоги, так і про комплексну допомогу у питанні домашнього насилля.

На початку зустрічі Наталія Поставська ознайомила педагогів з тими видами правової допомоги, які можуть отримати громадяни в центрах та бюро правової допомоги. Також освітян ознайомили із сервісами системи БПД, детально роз’яснили, як користуватися платформою правових консультацій WikiLegalAid.

Більш детально розглянули питання протидії домашньому насильству, а саме щодо застосування спеціальних заходів: термінового заборонного припису стосовно кривдника та обмежувального  припису стосовно кривдника (термін дії, де отримати, до кого звернутися). Акцентовано увагу, що з вересня 2019 року у м. Суми для мешканців обласного центру, які постраждали від домашнього насильства, на виклик виїжджає мобільна група «Поліна» – поліція проти насильства, до складу якої увійшли  патрульні, дільничні поліціянти, інспектор ювенальної превенції. На Сумщині поліцією зафіксовано більше 700 повідомлень про випадки домашнього насильства, із них більше 200 припадає на м. Суми.

Із лютого 2020 року в Україні запрацювала гаряча телефонна лінія з протидії домашньому насильству 1547, до якої майже за місяць надійшло 1,7 тис. дзвінків, із них 35% стосувалися психологічного насильства, 34% – фізичного, 28% – економічного, 1% – сексуального.

Також присутні дізналися про єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 й отримали інформаційні буклети.