назад

Система безоплатної правової допомоги Черкащини

Рівний доступ до правосуддя є невід’ємною частиною сталого розвитку держави. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» гарантує громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям та особам, які потребують додаткового захисту, можливість отримати в повному обсязі безоплатну  правову допомогу.

З 2013 року в Україні функціонує система безоплатної правової допомоги. За роки її існування створено понад 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги– як у великих містах, так і у віддалених населених пунктах.

На Черкащині діє Регіональний центр з надання БВПД, чотири місцевих центри у м.Золотоноші, Смілі, Умані, Черкасах та 16 бюро правової допомоги.

Протягом 2020 року Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області видано 2 359 доручень адвокатам для захисту клієнтів у кримінальних провадженнях. До місцевих центрів Черкаської області за правовою допомогою,  зокрема, отримання консультацій звернулося 15 751 особа, а для складання документів процесуального характеру та представництва інтересів у суді – 1 381 особа.

Серед осіб, які звертаються до центрів та бюро, найбільша кількість це малозабезпечені особи, ветерани війни та учасники бойових дій, особи з інвалідністю.

Актуальними є питання з сімейного права (розірвання шлюбу, призначення аліментів, поділ майна між подружжям, позбавлення батьківських прав), соціального забезпечення (перерахунок соціальних виплат, здійснених до 5 травня учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни), а також щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення, оформлення права на спадщину та з питань укладення, виконання і розірвання різних видів договорів.

Одним з ключових напрямків роботи системи БПД на Черкащині є правопросвітництво. З метою підвищення правої свідомості громадян у 2020 році, в умовах пандемії, наші фахівці почали активно проводити онлайн-заходи, використовуючи  платформи Zoom, Skype, Facebook, серед яких: онлайн вебінари, конференції, семінари. Ініціативи, які були запроваджені в період карантину, стали частиною правопросвітницької діяльності центрів і після послаблення карантинних обмежень. Загалом протягом 2020 року спеціалісти системи БПД Черкащини провели понад 1300 онлайн та офлайн-правопросвітницьких заходів.

«2020 рік для Золотоніського місцевого центру, як і в цілому для всієї системи БПД, став роком радикальних змін, як у сфері надання правових послуг так і у сфері правопросвітництва. У зв’язку з пандемією ми успішно адаптувалися до нових умов та стали активніше використовувати цифрові технології для проведення правопросвітницьких заходів», – розповіла начальниця відділу Золотоніського МЦ з надання БВПД Тетяна Жалобна.

З метою створення сприятливих умов для надання безоплатної правової допомоги особам, які проживають у віддалених населених пунктах, у тому числі правової допомоги з  земельних питань, в рамках реалізації проекту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», працівники системи БПД Черкащини здійснюють виїзди та забезпечують роботу мобільних консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Зокрема, фахівці місцевих центрів та бюро у 2020 році здійснили 183 виїзди та надали більше тисячі правових консультацій та роз’яснень громадянам. Часто в організації виїзних консультувань фахівцям системи БПД допомагають наші партнери.

Співпраця з громадами, державними органами і установами, зокрема, з  секторами пробації, ювенальною превенцією та центрами соціальних служб, сприяє поширенню правових знань серед населення та допомагає комплексно підходити до вирішення питань клієнтів. Завдяки різним формам співпраці з нашими партнерами відбувається надання методичних рекомендацій, проведення спільних правопросвітницьких заходів, робочих зустрічей та круглих столів, семінарів для трудових колективів тощо.

Завдяки активній співпраці центрів з різними органами та організаціями забезпечується постійне висвітлення інформації щодо роботи місцевих центрів та бюро, а також публікацій на актуальні правові питання в інтернет-ресурсах органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, інтернет-ЗМІ, в місцевих газетах, радіостанціях, на телеканалах.

З метою підвищення рівня знань, спеціалісти системи БПД Черкащини постійно вдосконалюють свої знання та навички в різних галузях права, відвідуючи навчальні вебінари, он-лайн зустрічі, круглі столи, проходячи дистанційні курси навчання.