назад

Система безоплатної правової допомоги Харківщини відчинила двері

У Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги центри та бюро правової допомоги відчинили двері для молоді, адвокатів, партнерів, клієнтів. Вони змогли ближче ознайомитися з діяльністю системи. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях радо приймав своїх гостей.

На каву до директора Анатолія Бородавки завітали наші партнери – керівники юридичних клінік університетів і викладачі разом зі студентами та курсантами, представники громадських організацій «Харківська правозахисна група», «Соціальний всесвіт», «Право на захист» та інші.

Клієнти, яким допомогли працівники Харківського місцевого центру та які, користуючись нагодою, захотіли привселюдно подякувати. Прийшли всі, хто почув або побачив анонс і кому цікаво дізнатися зсередини про роботу системи. Не всі навіть вмістилися в кабінет, попри купу принесених додаткових стільців, – розташувалися просто у приймальні, але чути й видно було всім, адже двері були відкрити не лише фігурально, а й насправді.

Молодь ставила багато запитань, особливо стосовно проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх.

Усім цікаво було також почути «живі історії» тих, кому система БПД допомогла відстояти їхні права.
Керівник Управління «Харківська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Ростислав Росоловський розповів про Правовий клуб PRAVOKATOR, на базі якого постійно проводяться заходи та тренінги для адвокатів і працівників системи безоплатної правової допомоги не лише Харкова та області, а й інших областей. З останніх новацій – правовий кінозал, який уже набув популярності, – у ньому демонструються художні та документальні кінострічки з правової тематики.

Запланована на півгодини зустріч з директором тривала понад дві години.


Далі була екскурсія. Усім цікаво було дізнатися, як працює відділ надання безоплатної правової допомоги, куди цілодобово надходять дзвінки про затримання громадян. 24 години на добу, 7 днів на тиждень працівники відділу приймають дзвінки, визначають адвокатів, які протягом години після отримання доручення мають виїхати до затриманого й надати захист. Про це розповів заступник начальника відділу організації безоплатної вторинної правової допомоги Анатолій Шевчук.

Далі гості перемістилися в Харківський місцевий центр, який розташовується на одному поверсі з Регіональним. Була нагода побачити на власні очі, як відбувається консультування громадян. Щоправда, дещо здалеку, оскільки перша умова надання консультацій з правової допомоги – це їх конфіденційність.