назад
18.10.19

Система БПД: можливості для молодих та перспективних фахівців

Студентство – спільнота дуже сучасна та динамічна. Якщо ж говорити про майбутніх правників – то ще й особлива критичність мислення та відкритість до всього нового. Підтвердженням цьому стала зустріч директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка зі студентами Університету митної справи та фінансів міста Дніпро.

Директор центру розповів про те, як очолив систему безоплатної правової допомоги та порадив молоді, обираючи майбутню професію, спиратись лише на власні знання, які можуть відкрити для них багато шляхів. В тому числі, і до роботи у системі надання безоплатної правової допомоги.

«Система БПД – це величезна інституція, без перебільшення, найбільша правозахисна організація в Україні. І це не просто сервіс із залученням адвокатів. Це дуже багато інноваційних проєктів, які стали джерелом практик для інших країн», – зазначив Олексій Бонюк.

Серед таких інновацій – створення точок доступу до БПД на базі юридичних клінік. Такий пілотний проєкт вже стартував у столиці. На базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрито пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Разом зі студентами юридичного факультету там працюють фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Юридичну освіту часто критикують за те, що вона породжує теоретиків. Причому не лише в нашій країні, а і в інших. Це – виклик. Як зробити так, щоб юридична освіта була максимально практично орієнтованою? Ми поєднали можливості системи БПД та юрклініки. І таким чином дали змогу студентам отримати таку важливу для їх професії практику», – розповів Олексій Бонюк.

Серед важливих проєктів системи БПД, про які йшла мова на зустрічі, – відновне правосуддя, медіація, WikiLegalaid. Останній особливо зацікавив студентів. Адже WikiLegalaid – це своєрідна українська правнича Вікіпедія, що містить 1400 повноцінних консультацій за зверненнями клієнтів системи БПД, які постійно актуалізуються.

«Зовсім скоро настане час, коли ви робитимете свій вибір у професії, будете знаходити себе в праві. Обираючи свої цінності, орієнтири, маєте знати, що існують в державі сучасні та модернові інституції, які працюють заради захисту прав людей. Серед них і – система безоплатної правової допомоги», – звернувся до молоді директор Координаційного центру.