назад

Відкритість до співпраці, широке партнерство, інтерактивні підходи до проведення заходів, інноваційні способи інформування, підтримка ініціатив – все це про роботу системи надання безоплатної правової допомоги Тернопільщини.

«Плідна робота з нашими партнерами – це ключ до успіху. Спільними зусиллями завжди можна досягти кращих результатів», – переконана директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Щороку центри та бюро правової допомоги Тернопільщини проводять понад 800 спільних заходів з партнерами. Серед партнерів є державні установи, органи місцевого самоврядування, громадські об’єднання, благодійні фонди, юридичні клініки та багато інших організацій. Кожен з партнерів має свій напрям роботи, які можуть переплітатись між собою, а можуть – ні, але їх усіх об’єднує одне – бажання допомогти людям. Саме для клієнтів системи БПД запроваджуються усі партнерські проєкти, аби принести суспільну користь. Найбільш активні у співпраці громадські об’єднання – спільноти активістів, не байдужих до долі інших.

«Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тернопільщини уклали меморандуми про співпрацю з 225 партнерами. А загалом партнерських організацій налічується понад 500. І ця кількість постійно зростає. Ми залучаємо все нових і нових партнерів до співпраці, поруч з цим підтримуючи вже запущені проєкти», – зазначила Ірина Хондогій.

Регіональний центр з надання БВПД, поряд із 55 громадськими об’єднаннями, є учасником проєкту «Безпечне ком’юніті». Цей сервіс дає можливість містянам ставити питання юристам та швидко отримувати на них відповіді-роз’яснення. Також на карті сервісу можна позначати небезпечні місця свого району.

Унікальний інтерактивний проєкт реалізують Регіональний центр у партнерстві з благодійним фондом MagneticOne.Org. Створений ресурс – інтерактивний плакат «Лайфхаки: як правомірно жити». Він містить кілька сегментів: карта правових потреб, електронна юридична бібліотека, спеціалізований YouTube-канал. Кожна правова порада, це, по суті, відео, яке складається із двох компонентів: мультика та консультації юриста. На матеріал можна перейти за допомогою QR-коду. Плакат «Лайфхаки: як правомірно жити» випущено як в онлайн, так і офлайн форматі.

 

Чортківський місцевий центр активно співпрацює із ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ». Вони є співорганізаторами багатьох проєктів, зокрема, XV Мандрівного кінофестивалю «Docudays UA» про права людини в місті Чортків та ін.

Разом з партнером ТМЖК «Відродження нації» Тернопільський місцевий центр допомагає роботі Національної гарячої лінія з протидії торгівлі людьми та нелегальній міграції (+38 (080) 050-55-01 або 527). Кожного тижня фахівець МЦ консультує людей, які звертаються за допомогою. Іноді це остання можливість для людини знайти вихід із складної ситуації, коли особистому зверненню заважає страх, або фізична заборона вільно пересуватись.

Виборчі права громадян система БПД захищає спільно з представниками Громадянської мережі ОПОРА. Разом проводяться тренінги, круглі столи, прес-конференції, моніторинги та інформування громадян.

«Активно співпрацюємо з вищими навчальними закладами області. Регулярно проводимо тренінги, лекції, презентації, дискусії для молоді. Запроваджений проєкт спільного консультування з клініцистами юрклініки «Liberta» юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету», – розповідає Ірина Хондогій.

Тернопільщина – регіон, з якого з початку війни на Сході України і до сьогодні для захисту держави відправляється багато добровольців. Саме тому надійними партнерами системи БПД Тернопільщини є спілки, що об’єднують учасників бойових дій. Загалом таких партнерів – понад 20.

Одна з форм співпраці – робота мобільних пунктів консультування та надання адресної правової допомоги. Не завжди учасники АТО/ООС мають можливість прийти до центрів з надання правової допомоги. Тому фахівці системи БПД завжди йдуть на зустріч воїнам – консультують там, де їм буде зручно.

Починаючи з 2015 року, мобільні пункти консультування для учасників АТО працювали 217 разів. За період роботи місцевих центрів правову допомогу надано понад 3 тис. воїнам, з них майже 1 тис. представництва інтересів у судах. Працівники системи БПД та адвокати області мають на своєму рахунку 175 задоволених позовів на користь воїнів, кожен з яких унікальний, а інколи докорінно змінює долю людини на краще.

«Допомагаємо не лише особам, що мають статус учасника бойових дій, а й воїнам, що намагаються його отримати», – говорить Ірина Хондогій.

Прикладом є історія клієнта Чортківського місцевого центру. Ветеран, який ще у 2014 році зробив першу спробу отримати статус учасника бойових дій, не зміг цього зробити цілих п’ять років. Причина виявилась досить проста – розбіжність в документах, чиновники зробили помилку при написанні прізвища чоловіка. Лише після звернення до системи БПД адвокат через суд встановив факт належності документів, необхідних для отримання статусу учасника бойових дій, саме цій особі. Таким чином, чоловік отримав відповідний статус, і всі пільги, що йому належать.

Юристи системи БПД допомагають воїнам вирішувати і сімейні проблеми. Так, чоловік звернувся до Тернопільського місцевого центру та розповів, що позбавлений можливості брати участь у вихованні дитини. Річ у тім, що матір незаконно змінила місце проживання дочки та переїхала до іншої країни. Адвокат допоміг в судовому порядку зобов’язати повернути дитину з Італії до України. Батько отримав можливість спілкуватись та піклуватись про дитину.

Центри з надання БВПД активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування щодо питання захисту прав учасників АТО. Так, Кременецький місцевий центр вперше в Україні, ще в 2015 році, розробив та пролобіював прийняття Кременецькою міською радою Програми надання безоплатної правової допомоги жителям міста Кременець на 2015-2017 роки із ресурсним забезпеченням. За кошти програми обладнано громадську приймальню для учасників АТО.

«Не дарма ми приділяємо особливу увагу співпраці з організаціями, яка об’єднують учасників АТО. Адже саме українські воїни, пройшовши всі страждання війни та маючи гостре відчуття справедливості, активно розвивають нашу державу», – підсумувала Ірина Хондогій.