назад

Система БПД провела заходи щодо протидії торгівлі людьми в усіх регіонах України

У Всесвітній день протидії торгівлі людьми, що відзначається 30 липня, система надання безоплатної правової допомоги долучилася до Всеукраїнської акції з протидії торгівлі людьми. У цей день фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у всіх регіонах надавали правові консультації, роздавали роз’яснювальні матеріали. Мета цих заходів – підвищити обізнаність людей про цю проблему, заохотити їх протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини. Це не лише сексуальна експлуатація або випадки, пов’язані із викраденням людей. Більшість постраждалих серед українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнені в злочинну діяльність, за що наразі відбувають покарання у вигляді позбавлення волі з різними термінами ув’язнення.

На жаль, постраждалі від торгівлі людьми рідко звертаються за правовою допомогою. Люди не завжди усвідомлюють, що вони є постраждалими від насильства чи незаконної експлуатації, не готові відстоювати свої права.

Протягом минулого року та з початку цього року до місцевих центрів з надання БВПД надійшло 40 звернень щодо отримання безкоштовної правової допомоги з питань експлуатації та торгівлі людьми. Якщо у 2018 році таких звернень було 18, то цього року – вже 22. Найпоширеніші питання: торгівля людьми з метою примусової праці, експлуатація дитячої праці, запобігання торгівлею людьми за кордоном, відповідальність за торгівлю людьми.

Представники Координаційного центру з надання правової допомоги та фахівці київських місцевих центрів з надання БВПД взяли участь у заходах, що відбулися у Києві з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. На Майдані Незалежності була створена локація системи БПД, де люди могли отримати інформацію про первинну та вторинну правову допомогу, єдиний телефонний номер 0 800 213 103, за яким можна отримати консультації та роз’яснення з правових питань, у тому числі – щодо торгівлі людьми. Такі самі локації у місті Києві функціонували у парку Позняки та біля кінотеатру «Лейпциг».

«Це ще один привід поінформувати громадян про їхні права, уберегти від цього страшного явища», – зазначила перша заступниця голови Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Центри з надання БВПД регулярно ведуть правопросвітницьку роботу щодо протидії торгівлі людьми. Зокрема, проводяться спільні з партнерами семінари, тренінги, відкриті уроки, лекції, вуличні акції на теми «Попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми», «Виїзд неповнолітніх дітей громадян України за кордон», «Запобігання торгівлі людьми» та ін.

Для надання кваліфікованої первинної правової допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, Координаційний центр тісно співпрацює з органами державної влади, зокрема з Міністерством соціальної політики – як національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, Національною поліцією України, Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, ГО «Ла Страда-Україна» та іншими громадськими організаціями, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, щодо проведення правопросвітницьких заходів, навчання працівників системи БПД, розроблення нормативно-правової бази.