назад
02.10.19

Точка доступу до БПД запрацювала на базі юридичної клініки КНУ

На базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрито пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Разом зі студентами юридичного факультету там працюватимуть фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Для нас важливо, щоб студенти отримували готову до практики юридичну освіту. Лише так можна стати висококласним гравцем на юридичному ринку не лише в Україні, а й в світі загалом. Дуже важливо, щоб випускники навчальних закладів мали можливість реалізовували себе саме як юристи, як люди, які розуміють що таке верховенство права і які будуть працювати для того, щоб у нас справді була правова держава», – зазначила заступниця Міністра юстиції України Валерія Коломієць.

У 2018 році система БПД розпочала пілотний проект утворення незалежного провайдера безоплатної правової допомоги на базі юридичних клінік. З одного боку, започатковується повний цикл practice-ready legal education – практично орієнтованої юридичної освіти. Адже питання готовності випускників-юристів до практичної роботи є актуальним не лише в нашій країні.

З іншого боку, відкриття нової точки доступу до БПД робить правову допомогу ще більш доступною для мешканців громади. Громадяни, у тому числі вразливі категорії, отримають додаткові можливості в отриманні безоплатної правової допомоги.

«Як це буде відбуватися? 28 студентів, які успішно склали тести, пройшли інтерв’ю, впродовж першого року візьмуть участь у тренінгах, готуватимуть проєкти правових документів. Другий рік вони надаватимуть правову допомогу клієнтам під наставництвом працівників Правобережного київського МЦ. А третій рік працюватимуть помічниками адвоката, практикуватимуться в застосуванні норм матеріального права, складанні процесуальних документів», – розповів директор Координаційного центру з надання правої допомоги Олексій Бонюк.

В такому об’єднанні «юрклініка + система БПД» Україна задає певний тренд, оскільки мало де в світі існує подібна практика. Експерти, як вітчизняні, так і міжнародні, які брали участь у першій Київській міжнародній конференції з безоплатної правової допомоги, високо оцінили таку модель незалежного провайдера БПД.

Пункт доступу до безоплатної правової допомоги працюватиме щоденно з понеділка по п`ятницю з 9:30 до 18:00 за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 60, аудиторія 155а.

Довідково. Модель незалежного провайдера БПД на базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка пілотується в межах меморандуму про співпрацю, укладеним між Координаційним центром з надання правової допомоги, юридичним факультетом КНУ, Міністерством юстиції України, Національною асоціацією адвокатів України та Українською фундацією правової допомоги.