назад

Торгівля людьми та як цьому запобігти – проблему обговорили на круглому столі

Торгівля людьми – проблема, яка існує і в Україні. Однак рівень обізнаності суспільства стосовно ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливості отримання допомоги постраждалими особами – невисокий. Цю проблематику обговорили 31 липня 2019 року на засіданні круглого столу, присвяченого Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми.

Круглий стіл було організовано Департамент соціального захисту населення Харківської ОДА соціального захисту, на нього запрошено представників державних, громадських організацій, ОТГ та інших. Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях взяла участь заступник директора РЦ, голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська.

Михайло Черняк, заступник голови ХОДА, відкриваючи захід, серед іншого зазначив, що важливо підвищувати рівень правової культури людей. Людина має знати, куди їй звернутися в тій чи іншій ситуації, де їй можуть допомогти. Слід залучати до цієї роботи органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади.

Вікторія Гайворонська акцентувала увагу на тому, що в законодавстві України є певна прогалина в системі надання правової допомоги стосовно попередження торгівлі людьми. А саме: у Законі «Про безоплатну правову допомогу» до переліку категорій, які мають право на безоплатну правову допомогу, не входять особи, що постраждали від торгівлі людьми.

Регіональний центр раніше подавав пропозицію щодо виправлення такої ситуації, і відповідний законопроект було подано на розгляд народним депутатам, тп до сьогодні цю категорію до Закону не внесено. Тому запропоновано доповнити резолюцію круглого столу пропозицією про внесення до переліку осіб, які мають право на первинну та вторинну правову допомогу, осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

 

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, праве крило, або до Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, ліве крило. Тел. (057) 341-65-71, (057) 341-65-72.

Місцезнаходження центрів і бюро правової допомоги Луганської та Харківської областей можна переглянути тут. https://kharkiv.legalaid.gov.ua/ua/c-centr

Єдиний телефонний номер системи правової допомоги 0 800 213 103.