назад

Тренінг “Навички застосування норм КПК України з урахуванням європейської практики”

Відбувся за організації Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області, на базі “Креативний простір Артинов”, тренер, адвокат Дарія Жовмір.

До участі у заході долучились Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Вінницькій області Наталія Гурковська, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» у Вінницькій області Жанна Грушко.

З вітальним словом до присутніх звернулась директорка Регіонального центру Марина Лукіянова.

Наталія Гурковська заакцентувала увагу, що під час моніторингів психоневрологічних інтернатів та застосування до осіб примусових лікувальних заходів, виявлено чимало порушень прав осіб, що там перебувають.
Трапляються випадки, коли особа не має можливості залишити зазначений заклад по закінченню лікування, оскільки їй немає куди піти (відсутнє житло для проживання чи кошти для забезпечення власних потреб, не можливо зв’язатись з родичами). Відповідно особа продовжує залишатись у закладі, і така ситуація є порушенням ст. 5 «Право на свободу та особисту недоторканність» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Наталія Гурковська наголосила на необхідності продовження плідної співпраці разом з Регіональним центром, у частині забезпеченні дотримання прав осіб, що перебувають у місцях несвободи.
Завдяки тісній комунікації та консолідації зусиль, за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації, створено робочу групу, до складу якої ввійшли представники Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області, Уповноваженого з прав людини ВРУ у Вінницькій області для подальшого проведення моніторингів у місцях несвободи та забезпечення дотримання прав та свобод, виявлення порушень та сприяння у відновленні законних прав та інтересів громадян.

За бажанням адвокатів та потреби у подальшому навчанні, Наталія Гурковська запропонувала проведення наступних (подальших) тренінгів щодо поведінки адвоката у справах захисту та представництва інтересів саме неповнолітніх осіб.

Жанна Грушко зазначила, що на підставі укладеного Меморандуму між Регіональним центром та молодіжним комітетом НААУ – «UNBA NextGen» забезпечується ефективна взаємодія та співпраця із старійшинами адвокатської діяльності, представниками судової, виконавчої та законодавчої влади, органами місцевого самоврядування; організація безкоштовного підвищення кваліфікації, обміну досвідом та ідеями; створення можливостей для стажування і працевлаштування молодих правників. Також Вінницьке регіональне представництво «NextGen» залучає молодих адвокатів для супроводу неповнолітніх правопорушників на всіх етапах реалізації програми пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення».

Тренер та адвокат Дарія Жовмір також ознайомила учасників тренінгу:

  • щодо усвідомлення сутності стереотипів і їхнього впливу на процес дискримінації. Оскільки саме ці питання досить актуальні для адвокатів, які постійно надають правову допомогу різним верствам населення і мають орієнтуватися у тому, як спілкуватися з тими чи іншими людьми та мати можливість вірно кваліфікувати діяння, які інкримінуються стороною обвинувачення.

Відповідні навички здобули 28 адвокатів, що співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги у Вінницькій області.

Під час тренінгу адвокати навчалися використовувати європейські стандарти права для якнайкращого захисту та представництва клієнтів системи безоплатної правової вторинної допомоги. Особлива увага була прикута до застосування в діяльності адвокатів практики Європейського суду з прав людини – важливих аспектів застосування Європейської конвенції з прав людини у тлумаченні Суду. У кінцевому результаті все це має сприяти забезпеченню якісного надання правової допомоги.