назад

Три рішення суду на користь клієнтки Котелевського бюро правової допомоги

Прикладом позитивної роботи системи безоплатної правової допомоги є довіра до неї наших клієнтів. Отримавши хоча б раз якісну правову допомогу від юристів, громадяни обов’язково прийдуть ще за вирішенням своїх правових питань до фахівців системи БПД або порадять звертатися до системи своїх рідним, друзям, знайомим.  Так, до Котелевського бюро правової допомоги звернулася громадянка Ю. з питаннями стосовно розірвання шлюбу, а також стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини та утримання її як матері.

Наказами директора Полтавського місцевого центру    очільницю Котелевського бюро правової допомоги Ольгу Саєнко  уповноважили на надання безоплатної вторинної правової допомоги  громадянці щодо вищенаведених питань.

Фахівчинею бюро встановлено, що чоловік-боржник відмовляється добровільно надавати матеріальну допомогу на утримання сина та дружини, хоча є працездатною особою, інших малолітніх дітей та непрацездатних осіб на утриманні не має. Заявниця – мати, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, і має низький дохід у вигляді соціальної допомоги на дитину. Відповідно до довідки виконавчого комітету сільської ради дитина проживає разом з мамою та перебуває на її утриманні.

Крім того чоловік не проживає разом з сім’єю, з дружиною мають різні погляди на шлюб і подружні відносини, втрачені почуття поваги та любові, на примирення клієнтка не погоджується, тому збереження шлюбу, суперечить її інтересам.

Відповідно до частини 2 статті 112 Сімейного кодексу України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Відповідно до статей 180, 181 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У разі ухилення від цього обов’язку кошти на утримання стягуються в судовому порядку.

Відповідно до частини 5 статті 183 Сімейного кодексу України той із батьків або інших законних представників дитини, разом із яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї четвертої, на двох дітей – однієї третьої, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Відповідно статті 84 Сімейного кодексу України, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною трьох років.  Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Юристка безоплатної правової допомоги склала та подала відповідні заяви до суду щодо захисту інтересів громадянки Ю.

В березні 2020 року рішення Котелевського районного суду Полтавської області набрали законної сили, за якими клієнтці не лише припинено шлюб, а й стягуватимуться аліменти з чоловіка на її користь на утримання сина в розмірі ¼ частки заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, та на її особисте утримання в розмірі 1000 грн щомісячно.

Зважаючи на  збільшення рівня правових питань та проблем, які виникають, у тому числі, через впровадження карантину система надання безоплатної правової допомоги посилює роботу своїх дистанційних сервісів надання БПД.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру бюро правової допомоги Kotelevske@legalaid.pl.ua
  • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД  https://ru-ru.facebook.com/2poltavalegalaid
  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.
  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
  • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.