назад

Цикл лекцій для студентів про можливості системи БПД стартував сьогодні у Полтаві

5 листопада 2019 року відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого та фахівців системи БПД області із студентами та викладачами Полтавської державної аграрної академії.

«Співпраця фахівців системи БПД із навчальним закладом здійснюється систематично та закріплена у відповідному меморандумі, який був укладений між сторонами ще в листопаді минулого року» – зазначила ректор Полтавської державної аграрної академії, к.е.н., професор Валентина Аранчій відкриваючи захід.

З вітальним словом до учасників зустрічі також звернувся директор Навчально-наукового інституту економіки та бізнесу, декан факультету економіки та менеджменту, к.е.н., доцент Олександр Галич.

«Питання правопросвітництва одне із пріоритетних  у нашій роботі, адже першочергово ми маємо на меті донести до широкого кола осіб інформацію про правові інструменти захисту своїх прав, про вирішення життєвих ситуацій у правовий спосіб, використовуючи можливості системи безоплатної правової допомоги», – повідомив очільник Регіонального центру Олександр Черчатий.

Учасники зібрання дізналися про те, що система надання безоплатної правової допомоги на Полтавщині складається з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, яким надається вторинна правова допомога, а саме, здійснюється захист прав громадян у кримінальному процесі. Три місцеві центри місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Полтавський, Кременчуцький та Лубенський та 24 бюро правової допомоги надають первинну (консультації, правове інформування), вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області. Правову допомогу громадянам надають як адвокати з якими укладені відповідні контракти, а це близько 200 правників області,так і штатні працівники місцевих центрів та бюро правової допомоги.

Також цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 для надання роз’яснень законодавства. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні

Захід пройшов у форматі відкритого діалогу, де студенти могли поспілкуватися з представниками системи БПД області, дізнатися як вона функціонує, які послуги можна отримати звернувшись до її фахівців, хто має право на первинну та вторинну правову допомогу, які документи слід надати, щоб отримати таку допомогу.

Не оминули поза увагою питання щодо правопросвітництва в регіоні та інформування громадян про їх права, обов’язки, зокрема і під час виступів у ЗМІ. Студентам розповіли про форми цієї роботи, цільові аудиторії, тематику комунікативних заходів та запросили залучитися до їх реалізації.