назад
22.11.19

У Черкасах планується створити громадський центр правосуддя

Про можливість створення в Черкасах громадського центру правосуддя йшлося під час зустрічі директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктора Левицького та міського голови Черкас Анатолія Бондаренка.

«Відкриття громадського центру правосуддя покращить доступ людей до правової допомоги та альтернативного вирішення спорів, адміністративних та соціальних послуг. Ми почати вивчати правові потреби громад, запроваджувати відновні практики, надавати комплексні послуги. Об’єднання зусиль системи БПД та органів місцевого самоврядування має великі перспективи», – зазначив Олексій Бонюк.

Сьогодні кожен з українців отримав право на безоплатну правову допомогу, у тому числі у найвіддаленіших населених пунктах. Тепер система БПД орієнтується на більш комплексний підхід до надання допомоги людям.

У громадському центрі правосуддя можна буде отримати безоплатну правову допомогу, послуги з альтернативного вирішення спорів, психологічну підтримку.

«Крім того, особливої уваги потребує зараз відновне правосуддя для неповнолітніх, покликане мінімізувати вплив на дитину несприятливого середовища. Саме задля поширення відновного правосуддя і потрібна тісна співпраця з органами місцевого самоврядування», – підкреслив Олексій Бонюк.

Адже місцева влада має всі ресурси та повноваження, щоб дитина могла пройти процес ресоціалізації із залученням психологів, працівників служб у справах дітей, центрів для розвитку дітей, де діють різноманітні гуртки, місцевих установ, які б допомогли виправитися за допомогою громадських робіт тощо.

Крім того, важливий напрям співпраці системи БПД та органів місцевого самоврядування – підвищення правової обізнаності мешканців громад.

«Головною перевагою таких центрів правосуддя є те, що вони дійсно громадські. Тобто, місцеві, адаптовані під потреби конкретної громади. Для цього ми власними зусиллями проведемо дослідження правових потреб жителів Черкас», – наголосив Віктор Левицький.

Ініціативу Координаційного центру з надання правової допомоги міський голова Черкас назвав дуже корисною та необхідною для громади міста.

«Як міський голова обласного центру вважаю, що правосуддя має ставати доступнішим для простих людей, а їхнє право на захист, правову інформацію, допомогу та підтримку – реалізованим у повній мірі. Тож, якщо органи місцевого самоврядування можуть цьому посприяти, Черкаси готові стати одним із обласних центрів, де ця корисна ініціатива буде втілена в життя», – зазначив Анатолій Бондаренко.