назад

У херсонському міськвиконкомі пройшла робоча зустріч з обговорення проблем учасників АТО

IMG 235222 вересня у м. Херсоні в приміщенні міськвиконкому відбулася робоча зустріч з визначення спільних кроків, спрямованих на покращення доступу до безоплатної правової допомоги учасників АТО та членів їх сімей.

Захід був організований за ініціативою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, Української фундації правової допомогу та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У робочій зустрічі взяли участь директори Регіонального та всіх місцевих центрів з надання БВПД у Херсонській області, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, громадських та благодійних організацій, ініціативних груп та інших структур, які надають правову та інші види допомоги учасникам бойових дій:

  • Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я
  • ГО ІРЦ «Правовий простір»
  • ГО «Всеукраїнський громадський захист»
  • КП «Оберіг»
  • Херсонський обласний благодійний фонд «Підтримка воїнів, ветеранів та інвалідів АТО»
  • ініціативна група «Free Mind»
  • Херсонський міський центр реєстрації бездомних громадян
  • адвокати та юристи-практики
  • ветерани війни на Сході України

Активними учасниками заходу були також виконавчий директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома та радник Херсонської облдержадміністрації Наталія Возаловська.

Під час зустрічі було наголошено на тому, що наші воїни стикаються з великим рядом проблем, і, в першу чергу, – це отримання статусу учасника бойових дій. Але навіть на цьому їхні поневіряння не закінчуються. Чимало питань виникає в подальшому при отриманні пільг, працевлаштуванні, поновленні на роботі, виділенні земельних ділянок, вирішенні спорів з кредитно-банківськими установами.

В Україні діє чимало як державних, так і громадських та благодійних організацій, які готові надавати безкоштовну юридичну допомогу нашим воїнам. Але учасники АТО чи-то через відсутність інформації, чи-то через небажання стикатися з ймовірними труднощами досить неактивно звертаються за такою допомогою.

Було обговорено чимало шляхів вирішення вказаних проблем. У першу чергу, акцентовано увагу на необхідності розширення інформаційної кампанії про надання безоплатної правової допомоги, особливо в сільській місцевості. Важливим кроком стало б поширення прикладів успішного захисту чи представництва інтересів, щоб вселити у бійців впевненість в ефективності системи.

З метою надання на рівні області максимально ефективної допомоги учасникам АТО прийнято рішення об’єднати зусилля та створити спільну робочу групу. Такий крок сприятиме вирішенню тих проблем, з якими важко впоратись поодинці, та подоланню бюрократичних перешкод, з якими постійно стикаються наші бійці.
Група розпочне свою роботу в режимі онлайн, а протягом найближчих тижнів відбудеться чергова зустріч, під час якої буде підписано Меморандум про співпрацю між громадськими організаціями та регіональним центром за надання БВПД.

Також планується запросити представників військкоматів, військової прокуратури, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, щоб озвучити їм свої вимоги, пропозиції та знайти шляхи спільного вирішення проблем, з якими стикаються учасники бойових дій на Сході України та члени їх сімей.

{gallery}images/20150922-ato{/gallery}