назад

У Кельменцях юрист допомогла матері повернути дитину

Головний спеціаліст Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Луцик допомогла клієнтці у справі про поновлення батьківських прав.

Позбавленням батьківських прав держава захищає дітей від тих батьків, які своїми вчинками та способом життя несуть серйозну загрозу для здоров’я та навіть життя власних дітей. У той же час закон надає батькам шанс відновити втрачені батьківські права, якщо вони кардинально змінили свої життєві цінності та ставлення до батьківського обов’язку.

Протягом тривалого часу громадянка С. перебувала за кордоном і не підтримувала зв’язок із родиною через хворобу та втрату документів. За рішенням Кельменецького районного суду в 2011 році її позбавили батьківських прав щодо малолітньої доньки. Про це рішення жінка дізналася після приїзду додому у 2019 році.

«Коли втрачаєш щось вартісне – починаєш цінувати. Іноді позбавлення батьківських прав змушує людину докорінно змінити своє життя, особливо задля добробуту та щастя своєї дитини. У відчаї та зі сльозами на очах громадянка С. звернулася до Кельменецького місцевого центру із проханням допомогти поновити батьківські права», – розповідає юристка Альона Луцик, якій видали довіреність щодо поновлення батьківських прав.

Фахівець вивчила ситуацію та проаналізувала документи, які жінка принесла як доказ для поновлення батьківських прав. Документи свідчили, що вона радикально змінила умови та спосіб життя, має постійне місце проживання та роботу, не вживає алкоголь, має можливість брати участь у житті своєї дитини та піклуватися про її фізичний та духовний розвиток, утримувати її матеріально.

Зібравши всі докази, спеціаліст Кельменецького центру звернулася з позовом до суду про поновлення батьківських прав громадянці С. 21 січня 2020 року Кельменецький районний суд у Чернівецькій області задовольнив позов та поновив батьківські права жінки щодо її малолітньої доньки.

Довідково:

Згідно ч.1 ст. 151 Сімейного кодексу України батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини. Ч.1 ст. 169.Сімейного кодексу України, передбачає, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Згідно з п. 19 постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року “Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав”, ст. 169 СК України особам, позбавленим батьківських прав, надано право звернутися до суду з позовом про їх поновлення.