назад

У «Країні зелених дужечок» діти грали та дізнавалися про свої права

«Країна зелених дужечок» системи безоплатної правової допомоги – одна з понад 15 локацій, які працювали під час фестивалю «Я маю право!» у Києві. Захід відбувся 2 червня з нагоди Дня захисту дітей. Хлопці та дівчата брали участь в квестах, іграх, дивилися мультики і одночасно дізнавались про свої права та як їх захищати.

 «Друзі, щасливу державу можуть побудувати тільки щасливі дорослі. А щасливі дорослі виростають виключно зі щасливих дітей», – привітав гостей та учасників фестивалю Міністр юстиції Павло Петренко.

Захист прав дітей – це пріоритет номер один для системи безоплатної правової допомоги.

«Для того, щоб бути успішним у складному питанні захисту прав дітей, достатньо знати дві речі: які права мають діти та до кого звертатися за захистом. Кожна дитина має право на адвоката за рахунок держави. І всі батьки мають знати про таку можливість та як нею скористатись», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

До місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги минулого року надійшло понад 700 звернень щодо захисту прав дітей. Починаючи з липня 2015 року таких звернень було більше 2 тисяч.

«Розуміючи, наскільки може бути складно говорити з дітьми на правові теми, ми працюємо над тим, щоб з’явились тренінгові програми, які б допомогли в більш простій ігровій формі доносити дітям інформацію про те, які права вони мають і як вони можуть ними скористатися», – розповів Олексій Бонюк.

У «Країні зелених дужечок» діти дізнавалися про права в ігровій формі. Пройшов правничий батл з Премудрим київським мольфаром, під час якого учасники гри називали права людини та відповідали на правничі питання. Під час квесту діти шукали загублений скарб гетьмана Пилипа Орлика, розгадували правничі загадки. «Вирощували» дерево Права. Малеча із задоволенням отримувала «Паспорт прав дитини». Всезнаюча Сова-адвокатеса консультувала маленьких та дорослих гостей фестивалю. Багато запитань було щодо протидії та захисту від булінгу та кібербулінгу.

Гості фестивалю «Я маю право!» мали змогу також відвідати інші цікаві локації. Серед них – Національна дитяча «гаряча» лінія, Подорож до країни права, Подорож навколо світу, Містечко ЮНІСЕФ, Містечко робітничих професій, Імітована церемонія одруження, Open Palace та інші.

«Ми визнаємо зусилля уряду та громадянського суспільства у покращенні розуміння громадянами важливості захисту прав дітей та надання доступу до юридичних послуг щодо забезпечення їх прав», – зазначив керівник Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі Томас Вайт.

«Для захисту прав дитини надзвичайно важливо, щоб усі відповідальні, а це державні і навчальні установи, громадянське суспільство і кожна особа, мали достатній рівень знань, обізнаності та спроможність до захисту прав дітей», – підкреслила заступник Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл.

Розважаючись та відпочиваючи, діти краще дізналися про свої права та як їх захищати. Подорож у «Країну зелених дужечок» виявилася дуже цікавою та корисною.