назад
07.05.19

У Кропивницькому обговорили питання контролю за дотриманням конституційних прав громадян у місцях несвободи

02Про об’єднання зусиль правозахисників та громадськості задля недопущення порушень прав і свобод людини та факти, які були виявлені під час моніторингових візитів до місць несвободи Кіровоградської області, обговорювали під час прес-конференції, 6 травня 2019 року, у Громадському офісі ОДА, за участю фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.
Одним із основних напрямів співпраці стане моніторинг, аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людей спрямований на попередження катувань людей у місцях несвободи та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. 
«Місця несвободи – це заклад чи установа, до якої особа потрапила і не може полишити його з власної волі чи бажання. На сьогоднішній день на Кіровоградщині є 5 моніторів спеціалісти, які проводять повну перевірку місць несвободи, спілкуються з людьми, які там знаходяться для виявлення фактів катування та нелюдського поводження»,пояснив Віктор Жученя, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Під час моніторингових візитів до місць несвободи були виявлені ряд порушень. Зокрема, обмежений доступ до питної води, природного світла чи свіжого повітря, до медичної та правової допомоги, неналежних умов проживання.
Після моніторингових візитів на основі зібраних фактів, надсилаються листи реагування щодо усунення зазначених недоліків.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.